Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Chinese regering heeft een arbeidsactivist die onderzoek deed naar een fabriek die levert aan Ivanka Trumps modebedrijf, gearresteerd. Ook zijn twee andere onderzoekers vermist.

De drie mannen zijn onderzoekers voor China Labor Watch, een organisatie die zich vanuit New York sterk maakt voor Chinese arbeidsrechten. De onderzoekers werkten undercover in Ivanka Trumps fabrieken. Daar  hadden zij meerdere arbeidsmisstanden waargenomen. Volgens de directeur van China Labor Watch, Li Qiang, hadden de onderzoekers ontdekt dat de fabriekswerkers te weinig betaald kregen en gedwongen werden extreem lange uren te werken.

Nadat China Labor Watch hierover een brief aan Ivanka Trump schreef, bleven de arbeidsomstandigheden onveranderd. De organisatie is ook van plan om over de misstanden in Trumps bedrijf snel een onderzoeksverslag uit te brengen.

Li Qiang vermoedt dat  de arrestaties politiek gemotiveerd zijn, juist omdat het bedrijf van de Amerikaanse presidentsdochter is. In het zeventienjarige bestaan van China Labor Watch zijn er nooit eerder medewerkers opgepakt of verdwenen. Tot nu toe heeft Ivanka Trump nog niet gereageerd op de arrestaties.

Dit incident leidt tot kritische reacties bij de Democratische partij. Trump heeft al eerder kritiek gehad, omdat hij commercieel baat lijkt te hebben bij zijn politieke macht als president. De woordvoerster van de Democratische Partij, Adrienne Watson, eist dat Ivanka Trump onmiddellijk de banden breekt met deze fabriek.

Lees meer op de website van Foreign Policy

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Sophie Koolma is redactiestagiair bij OneWorld en studeert International Studies aan Universiteit Leiden. Zij schrijft vooral over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500