Chili wil bij club van rijke landen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Valparaíso
Valparaíso, belangrijke havenstad

Chili woont al sinds 1997 als waarnemer de vergaderingen van de OESO bij. Acht maanden geleden begon de regering in Santiago aan de procedure om ook volwaardig lid te worden. De OESO telt 30 lidstaten. Naast de meeste industrielanden maken ook Mexico en Zuid-Korea deel uit van de organisatie, twee ontwikkelingslanden die het economisch goed doen.

De Chileense economie groeit voorspoedig. Als grootste koperexporteur ter wereld profiteert Chili van de hoge prijzen die het rode metaal haalt. Ook de zwakke dollar komt de Chileense economie goed uit.

Voorwaarden

De OESO heeft meer voorwaarden geformuleerd waar Chili een hele dobber aan zal hebben. In 2005 stelde de organisatie dat Santiago milieubekommernissen zwaarder moet laten doorwegen bij alle economische en sociale beslissingen.

Zover is Chili zeker nog niet. De overheid blijkt voorlopig bijvoorbeeld machteloos tegen de overbevissing en de snelle expansie van de zalmkwekerijen waaronder de Chileense kustwateren lijden. Twee grote milieuschandalen die de voorbije jaren veroorzaakt werden door celluloseproducent Celco, geven aan dat het milieu ook op het Chileense vasteland nog altijd moet wijken voor commerciële belangen.

In 2003 en 2005 loofde de OESO Chili uitvoerig voor zijn macro-economisch beleid, voor de transparantie in bestuurszaken en voor de efficiënte maatregelen tegen de corruptie. Intussen heeft Chili zijn economie nog verder opengegooid, wat de OESO nog meer aanspreekt.

Openheid
Experts waarschuwen dat Chili misschien te ver gaat. "Die openheid kan ook een grotere kwetsbaarheid meebrengen", zegt Hugo Fazio, een econoom van het niet-gouvernementele Studiecentrum voor Alternatieve Ontwikkeling. Volgens Fazio, een voormalige ondervoorzitter van de Nationale Bank van Chili, beschermt het land zijn binnenlandse productie niet langer genoeg, en dat zal er volgens hem niet op verbeteren als Chili lid wordt van de OESO. Daardoor zal Chili immers nog sterker onder druk komen te staan om de rol van de overheid in de economie verder terug te dringen. 

Trasandine Railway Bridge
Trasandine Railway in de Andes

Tomás Flores een econoom van het conservatieve Chileense Instituut voor Vrijheid en Ontwikkeling, is heel wat optimistischer. Volgens hem zal de toetreding Chili dwingen zijn nationale wetgeving op orde te brengen. De OESO heeft Chili bijvoorbeeld al aangemaand de regelgeving in verband met buitenlandse investeringen te hervormen, maar tot hiertoe is daar nog niets van in huis gekomen. Volgens Flores kan zo'n aanpassing de zekerheid voor investeerders vergroten, wat Chili aantrekkelijker zou maken voor buitenlands kapitaal.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons