Boom eet plastic

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Is ’s werelds snelst groeiende afvalprobleem opgelost? In het amazonegebied zijn boomschimmels gevonden die plastic ‘eten’.

Het gaat om een bepaalde soort plastic: polyurethaan, ook wel bekend als PUR. Dit plastic vind je overal terug, van tuinslangen en schoenen tot zeilschepen, en vormt een groot deel van de groeiende afvalberg in de wereld.

Leonardo DiCaprio
Studenten van de Amerikaanse Yale Universiteit deden hun vondst in het Ecuadoriaanse Nationale Yasuni Natuurpark, nabij de grens met Peru. Het park staat bekend als de meest biodiverse plek ter wereld. Ooit wilde Texaco er olie gaan winnen maar dat werd na stevig protest van onder andere klimaatveranderingsgoeroe Al Gore en acteur Leonardo di Caprio verhinderd.

De studenten bekeken het gedrag van een paar dozijn symbiotische schimmels om te kijken in hoeverre die het plastic konden afbreken. Die schimmels werden in herbaria van de Yale Universiteit en in Ecuador onder bepaalde omstandigheden, zoals een constante temperatuur, opgeslagen in plastic zakken. Na twee weken was er absorptie door het plantmateriaal zichtbaar. Het bleek dat ongeveer de helft van de verschillende soorten schimmels het plastic volledig kon absorberen.

Meer plastic
De boomschimmels die plastic zouden ‘eten’ komen in het regenwoud op grote schaal voor. Het woud herbergt honderden verschillende soorten van deze schimmels. De wetenschap kent nog slechts een paar van deze soorten; de meeste zijn nieuw.

De plasticproductie is gegroeid van 1,5 miljoen ton in 1950 tot 245 miljoen ton in 2006, 150 keer zo veel, schrijven de studenten in hun motivatie voor het onderzoek, en de productie neemt nog steeds toe, ondanks dat we allemaal weten dat het afval van plastic schadelijk is voor het milieu. Om die reden zijn ze op zoek gegaan naar organismen die absorberende capaciteit hebben.

Het mooie van sommige schimmels, zoals de Pestalotiopsis microspora, is dat deze op enkel polyurethaan plastic kan overleven, en dat in een omegving zonder zuurstof. Dit betekent dat deze schimmel kan leven op de bodem van vuilstortplaatsen.

De studenten publiceerden hun resultaten in het Tijdschrift voor Toegepaste en Milieugerichte Microbiologie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons