Bolivia’s hippe top voor Moeder Aarde ten einde

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Het is hier net een festival, heel kleurrijk en vrolijk," vertelt Anne van Schaik, klimaatadviseur van Oxfam. De World People’s Conference on Climate Change and the Rights of Mother Earth wordt niet voor niets het Woodstock onder de klimaattoppen genoemd. Op deze klimaatconferentie, een grassroots alternatief voor de mislukte top in Kopenhagen, speelden inheemse bevolkingsgroepen, vakbonden en milieuactivisten de hoofdrol.

De alternatieve klimaatconferentie vond afgelopen week plaats in Cochabamba, Bolivia. Het idee achter de bijeenkomst was om de armsten in de wereld een stem te geven in de discussie over en aanpak van klimaatverandering. Bolivia was een van de zeven landen die weigerden de klimaatdeal die in Kopenhagen is opgesteld te ondertekenen. Resultaat daarvan is dat de VS deze maand 3,5 miljoen dollar klimaathulpgeld heeft teruggetrokken.

Moeder Aarde
"Centraal hier in Cochabamba staat de vraag hoe we Pachamama, Moeder Aarde, kunnen redden," aldus Van Schaik. De afgelopen drie dagen heeft zij met 20.000 inheemse Zuid-Amerikanen, milieuactivisten en delegaties van 90 landen workshops gevolgd en gediscussieerd om deze vraag te beantwoorden. "In zeventien workshops zijn net zoveel voorstellen geformuleerd. Uiteindelijk moeten al deze voorstellen één voorstel vormen, wat dan aan de Verenigde Naties kan worden voorgelegd."

International Climate Court
"De klimaatverandering waar we nu mee om moeten gaan, vereist een nieuw juridisch systeem. Deze conferentie is slechts het begin van de discussie. Het is het begin van een hele grote strijd," zo stelde Pablo Solon, Bolivia’s VN ambassadeur. De twee belangrijkste voorstellen zijn dan ook het opzetten van een International Climate Court, al dan niet binnen de VN, en het uitroepen van een wereldwijd referendum. "Morales heeft aangegeven dat hij, als Cancún ook mislukt, een aantal landen voor het Internationaal Gerechtshof wil dagen. En hij wil via de Climate Court zowel regeringen, individuen en bedrijven kunnen berechten wanneer zij schade toebrengen aan Pachamama," vertelt Anne van Schaik vanuit Cochabamba.

Evo Morales
President Evo Morales van Bolivia
Foto: Jaume D’Urgell

Top of event?
Maar hoe invloedrijk zijn deze woorden, en hoe zinvol is deze bijeenkomst? In november en december zal er opnieuw een VN-klimaatconferentie gehouden worden in de Mexicaanse stad Cancún. De Top voor Moeder Aarde probeert deze officiële bijeenkomst te beïnvloeden. "Er zijn duizenden bijeenkomsten die de VN willen beïnvloeden," relativeert Sible Schöne van het Klimaatbureau. "Er vonden in Bolivia geen internationale onderhandelingen plaats. In mijn beleving is dit geen top, maar een event."

"Buiten het continent wordt de conferentie inderdaad niet echt serieus genomen," bevestigt Van Schaik. "Ook veel politiek leiders hebben afgezegd, alleen Chávez is gekomen. Dat is heel jammer. Het is namelijk wel gelukt om al deze mensen bij elkaar te krijgen. Dit zijn de mensen die echt met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben, hier kunnen we hun verhalen horen."

Foto boven: World People’s Conference on Climate Change and the Rights of Mother Earth, The City Project

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons