Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hete salsa (llajua) is een traditionele Boliviaanse saus. De bereiding is heel simpel: maal Spaanse pepertjes, tomaat en het Boliviaanse kruid koriander in een batán (vijzel). Je kunt extra ingrediënten toevoegen zoals gemalen gele of groene paprika, uien en zwarte munt of peterselie. Je kunt ook de blender gebruiken in plaats van een vijzel. De smaak en substantie zijn dan wel anders: pittiger en meer vloeibaar.

Ingrediënten

  • 1 Spaanse peper (of 3 eetlepels van de pasta)
  • 1 tot 3 tomaten (hangt af van hoe pittig je de saus wil hebben)
  • 1/4e kopje met korianderblaadjes (of een mix van koriander en peterselie)
  • Een snuifje gemalen chili pepers
  • Zout naar smaak
Er bestaan 25 soorten munt waar weer honderden varieteiten onder vallen. Zwarte pepermunt, ook wel bekend als mentha spicata nigra, valt onder de kruizemunt en is familie van de “mentha spicata Marrakech”, ofwel groene Marrokaanse munt. Deze laatste wordt het meest gebruikt voor verse muntthee. 

Entrecote van de grill
Entrecote betekent letterlijk vertaald 'tussen de ribben' en werd traditioneel gesneden uit het ribgedeelte van het rund. De bereiding van entrecote verschilt per regio. Omdat entrecote zo mals is, heb je geen marinade nodig. Hoewel het wel heel lekker kan zijn om er van te voren wat citroen op te sprenkelen of andere kruiden over te strooien. Je kunt entrecote op diverse manieren bereiden, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

De meest eenvoudige bereiding
  1. Voeg kruiden toe naar keuze en laat dit een tot twee uur intrekken. Voeg zout toe als dat nodig is.
  2. Maak de grill van te voren schoon met schuurpapier en vet, zodat je geen ongewenste smaak aan de entrecote toevoegt. Zorg dat de grill heet genoeg is voordat je de entrecote erop legt. Als de kolen bedekt zijn met witte as, kun je beginnen.
  3. Grill de steak tien tot vijftien minuten per kant. Je kunt ervoor kiezen om de steak langzaam te grillen als je hem medium-done wilt. Dan moet de steak zo nu en dan verplaatst worden naar een minder warm gedeelte van de grill. Wil je de entrecote liever wat knapperiger? Laat het dan 25 minuten per kant liggen op een minder heet vuurtje. 

[[{“fid”:”40298″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Boliviaanse barbecue”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Boliviaanse barbecue”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Bolivia”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Eet smakelijk!

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief