De boer op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld onderzocht initiatieven waarin boeren en klanten elkaar (weer) vinden. Directe verkoop aan de consument levert de boer hogere inkomsten op, zonder dat het voor de klant onbetaalbaar hoeft te worden. Bijkomend voordeel: je weet waar je eten vandaan komt. Hier lees je waar je terecht kunt.

Gemeenschapslandbouwbedrijven
De Vlaamse Corazon (27) en Ineke (31) begonnen een jaar geleden de biologische zelfoogstboerderij de Grondsmaak. Zij verkopen hun groenten aan lokale abonnementhouders die hun prei, postelein, wortel en kool zelf komen oogsten van het land. Verser kan niet. Zie jij dat ook wel zitten? Afreizen naar Kontich (nabij Antwerpen) is wellicht wat veel gevraagd, maar in eigen land kun je je aansluiten bij diverse gemeenschapslandbouwbedrijven:

Voedselcoöperaties
De Lazuurmarkt in Wageningen is op het eerste gezicht een doodgewone buurtwinkel, maar achter de schermen werken, boeren, winkeliers en klanten nauw samen aan goed voedsel voor en door de regio. Achter de supermarkt staat een stichting die het lazuurconcept wil verspreiden, om in de toekomst ‘goed voedsel, goed voor iedereen, met zorg voor de aarde’ ook buiten Wageningen aan de man te brengen.

Wil jij zelf zo’n supermarkt beginnen? Dan kun je bij oprichters Inno Kock en Luuk Rövekamp aankloppen voor hulp. De stichting stelt een toolkit beschikbaar om een lazuurmarkt op te bouwen. Niet als franchise, maar als zelfstandige onderneming die inspeelt op wat er lokaal groeit, bloeit, speelt en leeft.

Woon je niet in Wageningen, maar wil je wel graag lid worden van een voedselcoöperatie? De laatste jaren schieten ze in verschillende steden als paddenstoelen uit de grond. Hieronder een overzicht. Let wel: het gaat hier niet om supermarkten, maar om kleinschalige coops. Vaak bestel je via internet en kun je de boodschappen om de zoveel dagen afhalen bij een centraal ophaalpunt.

Lees ook het artikel Boer vindt klant.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons