Biodiversiteitneutraal shoppen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Koeien, kippen en varkens brengen ongewild grote schade toe aan de natuur. Om soja, een belangrijk bestanddeel van veevoer, te kunnen verbouwen worden grote stukken oerwoud gekapt. Door het verdwijnen van regenwouden warmt de aarde weer sneller op, en sterven verschillende plant- en diersoorten uit. Naar schatting wordt dertig procent van de biodiversiteitschade veroorzaakt door de vleesproductie. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouwsector brengt planten en dieren schade toe. Er sterven bijvoorbeeld veel honingbijen door insecticiden.

 

Binnen de agrarische sector zijn al veel initiatieven gaande om duurzaam te produceren en de schade aan het milieu te beperken tot het minimum. Het NAJK, een belangenvereniging van en voor Nederlandse agrarische jongeren, wil hier verder aan bijdragen door het ontwikkelen van biodiversiteitsneutrale producten. Niet alleen vanwege de toekomst van de aarde maar ook die van de boer. "De roep om duurzaamheid in de samenleving neemt toe, boeren willen graag aan deze vraag gehoor geven", legt Machiel Kommers, secretaris van het NAJK, uit. "Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit, en we hopen mee te liften op de aandacht die dit genereert."

groepskalveren
Dertig procent van de schade aan de
biodiversiteit komt door vleesproductie
Foto: Compassion in World Farming

Op de tekentafel
Het idee voor biodiversiteitsneutrale landbouwproducten ligt nog grotendeels op de tekentafel. Vorig jaar won het NAJK voor hun idee een geldprijs in het overheidsprogramma SBIR (Small Business Innovation and Researsch). Hiermee kon het NAJK een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar het reduceren of compenseren van producten die impact hebben op de biodiversiteit. Inmiddels is het onderzoek afgerond en volgt fase twee. Hierin gaan de jonge agrariërs met boeren, marktpartijen en milieuorganisaties overleggen over welke producten uiteindelijk op de markt moeten komen, en op welke manier de schade aan de biodiversiteit aangepakt wordt. Als blijkt dat het idee haalbaar is en marktwaarde heeft, komen de producten daadwerkelijk in de winkel te liggen.

 

Welke producten straks het logo ‘biodiversiteitsneutraal’ krijgen, en wat dat dan precies betekent, is dus nog onduidelijk. "Je zou bijvoorbeeld aan graanproducten kunnen denken of eieren, vlees of vleesvervangers", zegt Kommers. "Graan is in veel producten toepasbaar ook bijvoorbeeld als bestandsdeel voor vleesvervangers, en door vlees wordt immers veel schade aan de biodiversiteit toegebracht."

 

Jumbo supermarkten, cateringbedrijf Albron en Kruideniersgroep, een leverancier voor horeca en grootverbruikers zijn mogelijk geïnteresseerd om een biodiversiteitneutraal product op de markt te brengen. Zij doen in elk geval mee met het marktonderzoek. Maar Kommers kan zich ook voorstellen dat de eerste biodiversiteitsneutrale producten via streekwinkels zullen worden verkocht. "Het grote publiek zal de term biodiversiteitneutraal misschien in eerste instantie niet zo heel veel zeggen. Het zou kunnen dat het keurmerk een andere naam krijgt."

Meer weten over het thema biodiversiteit? Zet dan ons dossier biodiversiteit tussen je favorieten.

Kansen
Herman van Bekkem, campagneleider van Greenpeace op het gebied van duurzame landbouw, vindt het initiatief van het NAJK erg waardevol. "Het reduceren van de schade door de landbouw aan de biodiversiteit is hard nodig", zegt hij. "Maar behalve het verminderen van die schade is het ook interessant om de kansen die biodiversiteit geeft in kaart te brengen. Zoals de akkerranden in de Hoeksche waard, waar plaaginsecten deels op een natuurlijke manier worden bestreden. Het mes snijdt daar aan twee kanten: meer natuur, waardoor minder wordt gespoten. Een landbouwsysteem dat rijk is aan biodiversiteit, is veel weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatsverandering", aldus Van Bekkem.

Foto bovenaan: Danny Perez, CC.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons