Bericht uit Cancún: het kruit blijft nog droog

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Is het contrast met Kopenhagen groot?
"Dat kun je wel zeggen. In Kopenhagen moesten de vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (ngo’s) uren in de kou wachten voordat ze naar binnen konden. Voor veel ngo’s was ook nog eens geen plek. Hier in Cancún is het stukken beter geregeld. Al is het wel vreemd om klimaatonderhandelingen te voeren in zo’n vervuilend resort. We zitten hier midden tussen de dikke Amerikanen die aan het zwembad vakantievieren."

Is de sfeer anders?
"In Kopenhagen waren de verwachtingen veel hoger dan hier. De druk die toen op de schouders van de onderhandelaars lag, is nu veel minder. Dat neemt niet weg dat er nu ook wel wat neergezet moet worden. Je kunt niet ellenlang beslissingen uitstellen. De effecten van klimaatverandering zijn immers al merkbaar."

Gaat dat lukken?

"Over ontbossing ligt een deelakkoord binnen bereik. Meerdere landen geven bovendien aan dat ze in zijn voor een verlenging van het Kyoto-verdrag maar dan met scherpere reductiedoelstellingen. Dat scheelt het optuigen van een bouwwerk voor een nieuw verdrag. Groot probleem is nu dat Japan hier tegen is. Die vindt het weinig zin hebben om een verdrag te verlengen waarvan de Verenigde Staten – een van de grootste vervuilers – geen partij is."

Alles over Cancún in het
Dossier Klimaat

Daar hebben ze misschien een punt.
"Ja, maar het politieke klimaat in Amerika is momenteel niet rijp voor het maken van grote afspraken over de reductie van CO2-uitstoot, en we moeten door. Dat is het lastige. De VS zijn nodig, maar ze blijven op hun handen zitten. Dat is niet eerlijk. Overigens kunnen er misschien nog verrassingen uit het Amerikaanse kamp komen. Ze hebben de microfoon nog niet een keer gepakt. Dat is uitzonderlijk."

Gaan er belangrijke afspraken gemaakt worden?
"Het is heel moeilijk om dat nu te voorspellen. We zitten nu nog in de fase dat de onderhandelaars de plooien gladstrijken. Als straks de ministers en regeringsleiders komen, kan de koehandel beginnen."

Is er wederom sprake van een wig tussen arme en rijke landen?
"Dat valt tot nu toe mee. Vooral opkomende economieën als China, India en Brazilië laten nu van zich spreken, net als de oliestaten. Vanuit de kleine landen is er eenvoudigweg minder weerwoord. Ik sprak met een Ethiopische afgevaardigde. Hun delegatie bestaat uit twee mensen. Ter vergelijking: de Nederlandse heeft twintig afgevaardigden en de Amerikaanse veertig."

Adopt a negotiator (adopteer een onderhandelaar) houdt in de gaten wat de delegaties uitspoken op de klimaattop.Gisteren spraken ze met Christiana Figueres, de voorzitter van de onderhandelingen. Bekijk de video van OneWorld TV:

Foto boven: Cancún (cc) Oxfam International

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons