Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OneWorld wijst je de weg in het woud van keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: boxershorts gemaakt van bamboe.

Verkoper: Greendaddy
Prijs: €27,95 per 2 stuks
Oordeel: 2,5

Claim
Draag boxershorts van bamboe, zegt Greendaddy, want die zijn ‘tot 80 procent schoner dan katoen’.

Analyse
Bamboe als grondstof voor kleding is in opmars. Niet zo gek, want het is milieuvriendelijker te telen dan bijvoorbeeld katoen. Maar met die goede start heb je nog geen textiel. De harde bamboestengels moeten eerst worden omgezet in zachte bamboeviscose. Daarvoor wordt de bamboe vloeibaar gemaakt en daarna tot draad geperst in een bad van chemicaliën. Dat kan netjes in een gesloten systeem en met goede bescherming voor werknemers, maar het kan ook quick and dirty.

Greendaddy weet niet precies op welke manier dat gaat bij alle kleding die zij verkopen. Daar zijn ze niet de enige in: die gegevens ontbreken bij vrijwel al het bamboetextiel. Deze business is jong: duidelijke gemiddelde getallen zijn er nog niet, laat staan die per producent. Tja, wat doe je dan? De mensen achter Greendaddy blijken desgevraagd échte ondernemers, dus het glas is halfvol: bamboe als grondstof voor kleding is een belofte en de eventuele problemen met de viscose zijn technisch oplosbaar. Dus proberen ze vooral veel kleding te verkopen en veel klanten te krijgen. Want met een grote achterban kunnen ze leveranciers bewegen om transparant en milieuvriendelijker te werken. Een uitstekend idee voor de toekomst, maar de huidige marketingslogans en -claims zijn dus nog niet te bewijzen.

Oordeel
Greendaddy is op de helft: de toekomst moet uitwijzen of het glas halfvol of toch halfleeg was.

Oktober 2013

Over de auteur

Stijn Cornelissen is eigenaar van  ZinInZin, een bedrijf dat onder andere storytellingtrai- ningen aan onderzoekers geeft en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief