Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OneWorld wijst je de weg in het woud van keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: bakken in een milieuvriendelijke anti-aanbakpan.

Fabrikant: GreenPan
Prijs: Vanaf €50,-
Oordeel: 4

Claim
De anti-aanbakpannen van GreenPan worden milieuvriendelijk geproduceerd en bakken als de beste.

Analyse
Heb je een anti-aanbakpan in de kast staan? Dikke kans dat het er een is met een laagje PTFE, oftewel Tefl on. De hulpstof die bij de productie van dit supergladde materiaal wordt gebruikt, ligt flink onder vuur omdat het bijna niet afbreekbaar is en giftig zou kunnen zijn voor dieren. Vandaar dat GreenPan het anders doet: hun pannen hebben een keramische anti-aanbaklaag gemaakt van minerale materialen, zoals zand. De pannen zijn daarnaast gemaakt van ‘upcycled’ aluminium en roestvrijstaal. Bij navraag blijkt dat GreenPan daarmee bedoelt: zoveel mogelijk hergebruikt materiaal gemengd met een beetje nieuw om de kwaliteit hoog te houden. Een prima werkwijze, maar niet ongebruikelijk in de metaalindustrie waar vaker ‘hoogwaardige’ producten worden gemaakt van ‘laagwaardig’ restmateriaal. Het aanbrengen van de keramische laag kost minder energie dan bij een PTFE-laag, wat 60 procent CO2-uitstoot scheelt. Deze forse besparing geldt echter alleen voor het aanbrengen van de laag, niet voor de hele ecologische voetafdruk van de pan. Op de Engelse website is dat glashelder, op de Nederlandse kan dat scherper. Tot slot, ook niet onbelangrijk: hoe bakt de pan en hoe lang gaat hij mee? Volgens GreenPan doen hun pannen het minstens even goed als een Teflon-pan. Mijn moeder kan het weten, zij heeft al anderhalf jaar twee GreenPanpannen. Ervaring? Ze bakken uitstekend, maar zijn net zo gevoelig voor beschadiging met metalen voorwerpen als een Teflon-pan.

Oordeel
De daden van GreenPan zijn helemaal goed, de woorden kunnen soms beter.

Mei 2013

Over de auteur

Stijn Cornelissen is eigenaar van  ZinInZin, een bedrijf dat onder andere storytellingtrai- ningen aan onderzoekers geeft en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief