Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Nederland overlijden volgens de WHO jaarlijks 21.000 mensen door het milieu in brede zin. Dat lijkt veel, maar Nederland zit samen met andere westerse landen in de kopgroep van gezonde landen. In arme landen valt een op de vier doden te wijten aan vervuiling of andere omgevingsfactoren.

 

Kookrook

 

In 23 landen waaronder Angola, Burkina Faso, Mali en Afghanistan wordt meer dan 10 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door slechts twee milieufactoren: vervuild water en een ongezond binnenmilieu, bijvoorbeeld rook van kookvuren. Kinderen onder de vijf zijn hiervan de belangrijkste slachtoffers. Zij zijn goed voor driekwart van de sterfgevallen door diarree en infecties aan de luchtwegen.

 

De WHO schat dat als wereldwijd de normen voor schone lucht zouden worden nageleefd dat jaarlijks 865.000 levens zouden worden gespaard. Dit is het aantal doden dat jaarlijks door het inademen van fijnstof overlijd.

 

Eerste stap

 

Het is voor het eerst dat de WHO de gezondheidsrisico's van omgevingsfactoren heeft geïnventariseerd. "Deze ramingen zijn een eerste stap om nationale beleidsmakers te helpen bij het terugdringen van de sterftecijfers door het milieu", aldus Susanne Weber-Mosdorf, de onderdirecteur voor duurzame ontwikkeling en gezond leefmilieu.

 

Deze week zei een voormalige hoge ambtenaar van de Verenigde Naties nog tegen persbureau Reuters dat als de 'menselijke kosten' van klimaatverandering worden berekend, de landen zullen worden gedwongen om actie te ondernemen. "Als de voorspellingen van de klimaatverandering met mogelijke sterfgevallen verbonden zijn, dan zullen de landen worden gedwongen om preventieplannen te overwegen," zei Yvette Stevens, de vroegere coördinator van de noodhulp bij de VN.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief