Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De stad Seattle en haar burgers hebben absoluut geen zin om de thuisbasis te worden voor olieboringen van Shell in het noordpoolgebied. De burgemeester, kayakkende activisten en "woedende oma's", allemaal zien ze de platformen van het oliebedrijf liever niet in Seattle.

Shell plant deze zomer opnieuw boringen in het noordpoolgebied, en brengt daarvoor twee platformen en een vloot van begeleidende schepen naar de haven van Seattle. Een van die platformen werd in het midden van de oceaan al beklommen door activisten van Greenpeace, die er zes dagen bleven.

Haven
De activisten moesten hun bezetting stopzetten door het slechte weer, maar daarmee is Shell nog niet uit de problemen. Ook de bevolking en het stadsbestuur van Seattle zijn helemaal niet opgezet met de rol als thuisbasis voor de expeditie. Burgemeester Ed Murray liet maandag weten dat de Haven van Seattle, een overheidsbedrijf, een nieuwe vergunning moet aanvragen voor het de vloot kan ontvangen. "Na een gesprek met de haven over de plannen met Terminal 5 en na evaluatie van de twintig jaar oude vergunning zijn we tot de conclusie gekomen dat het langdurige onderhoud van boorplatformen niet onder de huidige vergunning valt", zei Murray.

Hij drong er bij de haven ook op aan om het contract met Shell opnieuw in overweging te nemen. "Een nieuwe vergunning zal de plannen van de haven misschien niet stoppen, maar het geeft de haven de gelegenheid om stil te staan en opnieuw na te denken over het vraagstuk", zegt hij. "Dit is een kans voor de haven en voor ons allemaal om een duidelijk statement te maken over hoe oliebedrijven bijdragen aan de klimaatverandering, aan olielekken en andere milieurampen", zegt hij.

Woedende oma's
De Polar Pioneer, een 120 meter hoog gevaarte, bevindt zich nu nog in de nabijgelegen haven Port Angeles, Washington, en zou in de komende weken naar de haven van Seattle verhuizen. Maar ook daar maken honderden kayakkers zich intussen klaar om het enorme gevaarte tegen te houden. Ze trainen er op technieken op zichzelf en andere te redden mochten de protesten gevaarlijk worden. Ook de Raging Grannies (Woedende Oma's), een lokale organisatie van senioren, heeft zich aangesloten bij het protest. De oma's lieten zich onder meer horen tijdens een hoorzitting van de haven autoriteit.

De Amerikaanse kustwacht heeft al laten weten dat er een veiligheidsperimeter rond de schepen van Shell zal worden ingesteld. Wie die zone binnenkomt, loopt het risico opgepakt en aangeklaagd te worden. Maar daar laten de actievoerders zich naar eigen zeggen niet door afschrikken. "Oliebedrijven beginnen ons te controleren, en nu blijken ze ook op het punt te staan om de planeet te vernielen", zegt John Bito in de lokale krant Seattle Times. "Onder meer via deze actie willen we mensen wakker schudden. We moeten tonen dat dit onze haven is, en dat Shell hier niet welkom is."

"Om de grootste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden, moeten we breken met het verleden. Het is tijd om de bladzijde om te slaan. Zaken zoals olie- en steenkooltreinen en boorplatformen zijn het verleden. Het is tijd om ons te richten op de economie van de toekomst: schone energie, elektrische auto's, groene huizen en een progressieve en milieuvriendelijke zakenwereld."

Shell houdt zich intussen op de vlakte en is karig met commentaar. Een woordvoerder liet weten dat het bedrijf de acties van "alle betrokken partijen" van nabij volgt.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief