Antonio Tajani’s omstreden rol bij dieselgate

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toen Antonio Tajani in september vorig jaar werd gehoord door de dieselgate-enquêtecommissie van het Europees Parlement, begon hij met een opsomming van al zijn verdiensten toen hij tussen 2010 en 2014 eurocommissaris voor Industrie was. Tajani had de autosector 'nieuw leven ingeblazen' zo benadrukte hij, en door de economische crisis geloodst. Dat was zijn focus geweest. Fraude met emissies had Tajani nooit vermoed, bezwoor hij: “Ik ben nooit op de hoogte gesteld, en er is mij nooit bewijs voorgelegd van fraudesoftware”.

Maar dat vindt men in het Europees Parlement iets te gemakkelijk. In een tussentijds rapport dat de enquêtecommissie (wiens onderzoek nog steeds loopt) in december vorig jaar uitbracht, krijgt de Europese Commissie er stevig van langs. Er zou sprake zijn geweest van ‘wanbestuur’, en signalen dat iets niet pluis was met emissies van dieselauto's werden in de wind geslagen, iets dat met name van toepassing is op de jaren dat Antonio Tajani als industriecommissaris aan het roer stond. Het rapport noemt de Italiaan echter niet bij naam, iets dat achter de schermen zou zijn afgedwongen door Tajani's eigen christendemocratische fractie in het Europees Parlement, de EVP, om zo zijn (dan aanstaande) kandidatuur als voorzitter niet in gevaar te brengen.

“Antonio Tajani is hun kandidaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement”, aldus Gerben-Jan Gebrandy (D66), lid van de onderzoekscommissie, bij publicatie van het tussentijdse rapport in december tegen NRC Handelsblad. “Er is een brief van zijn collega die met z’n handen in het haar zat over de luchtkwaliteit. Tajani deed daar niks mee. Hij wilde zelfs een stop op nieuwe regels voor de auto-industrie vanwege de crisis. Dat is toch ernstige nalatigheid en wanbestuur. Maar goed, zijn naam staat dus niet in het rapport.” 

Lees hier de volledige reportage terug: Europa wist al lang van Dieselgate 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons