Amsterdam opgeschrikt door muggen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Malaria No More is in 2006 opgericht in de Verenigde Staten en heeft inmiddels zeer rijke particulieren, politici en grote ondernemingen achter haar initiatief weten te scharen. Zo zijn Bill Gates, George Bush, Hillary Clinton en ook Gordon Brown betrokken bij de bestrijding van malaria. In Nederland timmert Malaria No More! Nederland ook stevig aan de weg, waarbij Matser de voortrekker is. Hij wil welgestelde particulieren en bedrijven bewegen om geld te steken in de bestrijding van malaria, een ziekte die elke dertig seconden een kind onder de vijf jaar het leven kost.

 

Initiatiefnemer Matser: "Deze ziekte kan heel gemakkelijk worden bestreden. Met 10 euro kun je drie mensen beschermen door hen van een klamboe te voorzien en hen voor te lichten over het gebruik en onderhoud ervan. Zo zorgen we ervoor dat de bevolking blijvend, nu en in de toekomst, juist handelt als die klamboe eenmaal hangt. Verder zijn er medicijnen tegen malaria die vele levens zullen redden. Maar daar is wel geld voor nodig. En dat proberen wij in te zamelen en door te geven aan organisaties die ter plekke hulp kunnen bieden aan mensen die bloot staan aan de malariamug." Matser stelt dat malaria weer terrein wint. "Door ontbossing en klimatologische veranderingen rukt de ziekte op. Zelfs in Italië zijn mensen al eens door de malariamug besmet geraakt."

 

Schenking van 500.000 euro

Malaria No More! Nederland grijpt Wereld Malaria Dag op 25 april aan om extra aandacht te vestigen op malaria en schenkt in totaal 500.000 euro aan malaria-interventies. In totaal is 400.000 toegekend aan haar implementatiepartners, waaronder Het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid Memisa, AMREF Flying Doctors, Drive Against Malaria, UNICEF en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Deze instanties dringen de ziekte terug door het leveren van geïmpregneerde muskietennetten, medicijnen en het geven van voorlichting over hoe de ziekte is te voorkomen en te genezen. Malaria No More! zal nog 100.000 euro toekennen aan malariaprojecten van andere organisaties die zich op de bestrijding van malaria richten.

Vooral in Afrika eist de ziekte haar dodelijke tol. Zo zijn 9 op de 10 slachtoffers afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara. De meeste slachtoffers vallen onder kinderen jonger dan vijf jaar en zwangere vrouwen. Naast de gevolgen voor de lokale bevolking heeft malaria ook een verlammend effect op de economie in de getroffen gemeenschappen, doordat buitenlandse investeringen uitblijven en toeristen deze gebieden uit de weg gaan.

 

Vicieuze cirkel nú doorbreken

"In geld uitgedrukt, kost malaria landen in Afrika jaarlijks 12 miljard dollar aan preventie, gezondheidszorg en verloren productiviteit. De emotionele, sociale en fysieke schade voor de burgers is echter niet in cijfers uit te drukken", zegt Matser. "Malaria houdt de armoede in stand, omdat het de bevolking aan kracht en middelen ontbreekt om de ziekte effectief aan te pakken. Deze vicieuze cirkel kan wel degelijk worden doorbroken. Juist nú is een effectieve aanpak van het grootste belang en mogelijk om ervoor te zorgen dat malaria wordt aangepakt. Hoewel nog geen vaccin beschikbaar is, is malaria namelijk goed te voorkomen. Hiervoor is een veelomvattende aanpak nodig waarbij de preventie en de behandeling per land is geïntegreerd in de basisgezondheidszorg."

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om de missie van Malaria No More! Nederland te ondersteunen. Met een particuliere gift van 10 euro is zij al in staat om 3 personen met een geïmpregneerde klamboe te beschermen. Doneren kan on-line via de website, door over te maken op ABN-AMRO 56.10.25.312 of door KLAMBOE te SMS-en naar 3553.

 

Voor meer informatie:

Margret van Gaalen, Program Manager van Malaria No More!

Telefoon: 0294-291512; e-mail: office@malarianomore.nl

Website: www.malarianomore.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons