Amnesty: Westerse onkunde in wereldcrises

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
amnesty vrouwenrechten
foto: CC

Het 386-pagina tellende rapport verschijnt zestig jaar nadat de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben ondertekend. Een verdrag waar veel  overheden zich volgens Amnesty nog steeds bij lange na niet aan houden: "Overheden moeten nu reageren en de gapende kloof tussen belofte en daad dichten".

Het rapport waarin 150 landen onder de loep worden genomen, vermeldt dat er in minstens 81 landen mensen gemarteld of slecht behandeld worden. In 51 landen vindt er oneerlijke rechtspraak plaats. Mensen uit 77 landen kunnen niet vrij hun mening uiten. En in 24 landen wordt nog steeds de doodstraf uitgevoerd.  

Onkunde van regeringen
Het jaar 2007 wordt gekarakteriseerd door de onkunde van Westerse regeringen en onwil van nieuwe democratieën om de ergste mensenrechtencrises in de wereld op te lossen, aldus Amnesty. Verwezen wordt daarbij naar de grootschalige en systematische schending van mensenrechten in Darfur, Zimbabwe, Irak, Afghanistan en Birma. De EU, Verenigde Staten en China struikelen over hun eigen mensenrechtensituatie en kunnen daarnaast andere landen steeds minder beïnvloeden.

Birma
Groot voorbeeld hiervan is Birma waar vreedzaam protesterende monniken werden opgepakt en gemarteld, en kloosters vernield. Hoewel de internationale wereld de acties streng veroordeelde en het land economische sancties oplegde, werd niks gedaan om de mensenrechtensituatie te verbeteren. De ruim 7000 gewetensgevangenen, onder hen Aung San Suu Kyi, zitten nog steeds achter tralies.

darfur oorlog
Darfur            foto:CC


Net als in Birma heeft de Westerse wereld ook in Darfur nauwelijks iets kunnen veranderen aan de mensenrechtensituatie. Internationale woede en publiekelijke acties hebben de naam van Darfur in ieders bewustzijn geprent, toch is er voor de mensen in Darfur weinig veranderd. Moord, verkrachting en geweld zijn onverminderd doorgegaan en de situatie is slechts complexer geworden.

gevangen
foto: CC

Ethnische minderheden
Van de 150 landen waarover Amnesty in het rapport schrijft, gaat veel aandacht uit naar China. De organisatie vermeldt dat een groeiende groep mensenrechtenactivisten in China gevangen is gezet of wordt gemarteld. Verder worden etnische minderheden – zoals Tibetanen, falun gong-aanhangers en christenen – onderdrukt en mishandelt. Hoewel het volgens Amnesty lastig is een precieze schatting te maken, is vorig jaar de doodstraf uitgevoerd bij 470 veroordeelden.

China is de grootste handelspartner van Soedan en handelspartner nummer twee van Birma. Ondanks het VN-embargo heeft China wapens geleverd aan Darfur. China heeft haar support aan corrupte overheden – zoals Zimbabwe, Soedan en Birma – lang gerechtvaardigd door te stellen dat mensenrechten een kwestie zijn van  het betreffende land en niet horen bij het buitenlands beleid. Een ideologie die voornamelijk voor politieke en commerciële doeleinden erg handig is.

Verenigde Staten

Net als in vorige rapporten, bekritiseert Amnesty de Verenigde Staten voor het onrechtmatig vastzetten van terrorismeverdachten op Guantanomo Bay, Cuba. 'De Verenigde Staten moeten Guantanomo en andere geheime

guantanomo
Guantanomo Bay Foto: CC

detentiecentra sluiten, de verdachten moeten eerlijke processen krijgen of vrijgelaten worden, en het martelen en mishandelen moet stoppen', aldus Amnesty in het rapport, waarin de meeste aandacht aan de Verenigde Staten wordt besteed. Maar ook de Amerikaanse steun voor de Pakistaanse president Pervez Musharraf, die vorig jaar de noodtoestand afkondigde, de persvrijheid inperkte en rechters ontsloeg om aan de macht te kunnen blijven, krijgt felle kritiek.


Ook Nederland wordt in het rapport genoemd. We doen het minder goed dan gedacht. Amnesty bekritiseert het Nederlandse migratiebeleid. Nederlandse gemeenten doen te weinig om discriminatie en racisme in probleemwijken te voorkomen.

 

Meer weten? 

Lees hier het hele rapport

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons