Amerikaans tv-schroot bedreigt ontwikkelingslanden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

computer_vervuil"Er gaan miljoenen kilo's lood naar Amerikaanse stortplaatsen of naar landen als India en China," waarschuwt Barbara Kyle, de nationale coördinator van de Electronics TakeBack-coalitie. Het samenwerkingsverband dringt aan op een sluitende recyclingwetgeving voor tv's, computers en ander elektronisch materiaal. Centraal daarin staat de verplichting van de fabrikant om uitgerangeerde apparaten terug te nemen en veilig te recyclen.

 

Wetgeving ontbreekt

De VS hebben geen federale wetgeving over de verwerking van elektronisch afval. Amper negen deelstaten hebben recyclingprogramma's, en daarvan zijn er vijf pas dit jaar in werking getreden. Maar stilaan krijgt iedereen door dat elektronisch afval goed verwerken duur is. Daarom wordt verwacht dat nog meer staten de producenten voor hun verantwoordelijkheid zullen stellen.

 

Intussen gaan de meeste toestellen die in de VS aan de kant worden gezet, naar landen als India en China. Daar worden ze uit elkaar gehaald om herbruikbare onderdelen en dure stoffen terug te winnen. Niet bruikbare delen en het restafval worden zonder veel voorzorgsmaatregelen gedumpt. Traditionele tv-toestellen bevatten tot vier kilogram lood. In de nieuwe platscherm-tv's zit bijna geen lood, maar wel kwik, ook een stof die het zenuwstelsel aantast.

 

Achterpoortjes

De VS weigeren de conventie van Basel te ondertekenen die de uitvoer van gevaarlijk afval van rijke landen naar ontwikkelingslanden verbiedt. De Amerikaanse wetgeving maakt die uitvoer mogelijk voor zover het ontvangende land zijn toestemming geeft. Maar er zijn zoveel achterpoortjes en uitzonderingen dat het meeste elektronische afval niet als gevaarlijk wordt beschouwd en dus zonder toestemming kan vertrekken. Recente amendementen door de Amerikaanse regering bevestigen nog eens dat computermonitors en tv-toestellen verder mogen worden uitgevoerd zolang het de bedoeling is ze te recyclen.

 

computers1Milieuorganisaties proberen dan maar de producenten te overtuigen vrijwillig iets te ondernemen. Deze week lanceerde de Electronics TakeBack-coalitie een campagne om tv-producenten over de streep te trekken. Sony ging als eerste overstag. De elektronicagigant zal op 75 verkooppunten oude tv's gratis terugnemen.

 

Wegwerpcultuur

Volgens de coalitie werpen de Amerikanen elk jaar meer dan 400 miljoen elektronische apparaten weg. Amper 12 procent daarvan wordt gerecycled. De rest, 2,3 miljoen ton, wordt geëxporteerd, gestort of verbrand.

 

In de Europese Unie is de terugname van alle elektronische toestellen door de fabrikant verplicht. Die moet er ook voor zorgen dat een groot aandeel van dat afval gerecycled wordt. Maar vorige week bleek uit een door de Europese Commissie bestelde studie dat de richtlijn niet goed werkt. afgedankte schermenVan grote apparaten als wasmachines en koelkasten wordt nu 40 procent naar behoren teruggebracht en gerecycleerd, van tv-toestellen, microgolfovens en andere middelgrote apparaten maar 25 procent en kleine toestellen als mp3-spelers en haardrogers belanden nog bijna zonder uitzondering bij het huisvuil. Het probleem is dat de richtlijn alleen op de producenten gericht is. De consumenten en zelfs verdelers blijven buiten schot, en niemand is verantwoordelijk voor de ophaling van het afval.

 

Computerschroot

Ook Europa voert nog altijd elektronisch afval uit naar ontwikkelingslanden, al is dat wettelijk verboden. Computerschroot dat naar Afrika gaat, wordt bijvoorbeeld gedeclareerd als tweedehandscomputers. Ook zijn er exporteurs die tweedehandswagens helemaal vullen met elektroschroot – de controle is miniem.

Electronics Take Back Campaign

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons