Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de zomer draait de airco vaak op volle toeren om binnenruimtes af te koelen. Ironisch genoeg blijken de toestellen tegelijk een merkbare invloed te hebben op de nachtelijke buitentemperatuur in steden. Uit onderzoek van de Arizona State University blijkt dat die met meer dan 1 graad Celsius kan stijgen door airco-gebruik.

Hitte-eiland
De onderzoekers simuleerden het effect van airconditioners in vier verschillende scenario's. Zelfs bij de meest conservatieve instellingen bleek de airco de nachtelijke temperatuur te doen stijgen met 0,25 tot 0,5 graden Celsius. In een meer realistische simulatie steeg het temperatuurverschil tot meer dan 1 graad, en bij intensief gebruik zelfs tot 1,5 graden.

De onderzoekers wijzen erop dat airconditioning dus een belangrijke bijdrage levert aan het zogenaamde hitte-eilandeffect, waarbij steden merkbaar hogere temperaturen vertonen dan het platteland. Ze pleiten ervoor om oplossingen te zoeken voor de restwarmte van toestellen, bijvoorbeeld om water op te warmen of te koken.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief