Afval: daar zit muziek in

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De voddenman en schillenboer reden niet zelden in een Mercedes. Zij wisten het al: met afval valt geld te verdienen. Sommigen maken er tassen, lampen of meubels van, maar je kunt er ook muziek uit halen. Overal ter wereld maken muzikanten zelf hun gitaren, trompetten en trommels van materialen van de schroothoop.

Pure liedjes
Harm Goslink Kuiper, artiestennaam Goslink, maakt in alle opzichten zijn eigen muziek: hij schrijft zelf zijn liedjes en bouwt zijn instrumenten zelf. De materialen die hij voor zijn gitaren, slagwerkinstrumenten en banjo’s gebruikt lopen uiteen van fruitkistjeshout, visolieblikken, deurdrempels en hier en daar een saladeschaal. Na twee jaar timmeren en schrijven bracht hij in 2010 het album ‘Stil leven’ uit. Een Nederlandstalig album dat in klank en karakter doet denken aan muziek uit de jaren ’20, knisperende fingerpicking, rauwe blues en folk. In 2011 trok hij met zijn liedjes langs theaters en zalen, zijn zevenkoppige band voorzien van Goslinks zelf vervaardigde instrumenten. In de Volkskrant vertelt hij: “Juist de tekortkomingen dwingen me op me helemaal bloot te geven. Ik kan me niet verschuilen achter een gelikte sound of een clean studio-effect. Daardoor klinken mijn liedjes zo puur.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14263″,”attributes”:{“style”:”width: 178px; height: 260px;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Goedkoop orkest
Niet zelden is een symfonieorkest een kostbare verzameling peperdure instrumenten. Dat moet toch anders kunnen, dacht dirigent Charles Hazlewood, bekend van BBC. Hij stelde zichzelf de uitdaging samen met een groep vooraanstaande Britse instrumentenmakers een compleet symfonieorkest samen te stellen uit afval. Autokerkhoven, schroothopen en stortplaatsen werden afgestruind naar materiaal voor de 44 instrumenten. Het resultaat: hoorns van tuinslang, klarinetten van trechters en theelepeltjes, cello’s van benzinetanks en een contrabas die in een vorig leven een motorkap was. De moeilijkheidsgraad van deze queeste: het Scrapheap Orchestra, bestaande uit muzikanten van het BBC Concert Orchestra, zou tijdens het BBC gala  de ouverture 1812 van Tsjaikovski ten gehore te brengen, en het liefst stemmend. Inmiddels is de uitvoering achter de rug. Luister zelf hoe een schroothoop kan klinken op Youtube.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14264″,”attributes”:{“class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Geluiden van de wereld
Soms zijn instrumenten van afval niet alleen leuk, maar pure noodzaak. In Paraguay is onlangs het ‘Orchestra of Recycled Instruments’ opgericht door jonge deelnemers van het Sonidos de la Tierra programma. De organisatie Sonidos de la Tierra (geluiden van de wereld) is in 2002 opgericht om kinderen te onderwijzen door middel van muzieklessen. Inmiddels doen er ruim drieduizend kinderen mee. Instrumenten worden voornamelijk ingezameld bij sponsors. Maar de organisatie is ook workshops instrumenten bouwen gaan geven, zodat de kinderen in hun eigen behoefte kunnen voorzien. Deze instrumenten worden voornamelijk van gerecyclede materialen gemaakt. Inmiddels heeft het ‘Orchestra of Recycled Instruments’ heel wat bekendheid en heeft het tachtig concerten in Paraguay en daarbuiten gegeven. Ze spelen vooral klassiekers van bekende componisten.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14265″,”attributes”:{“class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Zelf doen?
Met deze handleiding wordt het wel een makkelijk om je eigen muziekinstrument te maken van afvalmateriaal. Tip: begin met een slagwerkinstrument, dan bespaar je jezelf een hoop ellende met afstemmen. Lees hier hoe je een regenmaker, een xyolofoon of een gitaar maakt.

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons