Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

led light
Led lamp

Een kwart miljard Afrikanen moet in 2030 de beschikking hebben over licht afkomstig van schone energie. De Wereldbank denkt daarbij vooral aan de zuinige Led-lamp.
 

Led-verlichting, afkomstig van lichtgevende halfgeleiders, wordt nu al toegepast in bijvoorbeeld zaklantaarns. Het grote voordeel is dat het licht kan worden opgewekt met zonlicht, of door middel van mechanische opladers die werken met handkracht of via pedalen.

Gevaarlijke kerosinelampen

De Led-verlichting moet in Afrika de gevaarlijke kerosine-lampen en -kandelaars vervangen. De walm van kerosine is zeer schadelijk voor de gezondheid en leidt in de praktijk vaak tot hutten die in de brand vliegen.

mozambique elektriciteitspaal foto wereldbank
Foto: Wereldbank

Volgens de IFC, de private arm van de Wereldbank, besteden Afrikaanse huishoudens nu nog een tiende van hun inkomen aan het verlichten van hun onderkomens. Dat geld kan makkelijk worden bespaard als de Led-lamp wordt geïntroduceerd. De arme Afrikanen, die nu nog afhankelijk zijn van kerosineverlichting, zouden gezamenlijk 17 miljard dollar op jaarbasis kunnen besparen.
 

Opwekking

De nieuwe technologie wordt zelfs geprefereerd boven energieopwekking via dieselgeneratoren. Die vergen een investering die veel Afrikanen zich niet kunnen permitteren en zijn bovendien luchtvervuilend.

Afrika heeft een schrijnend tekort aan elektriciteit. Slechts 4 procent van de elektriciteit die in de wereld wordt opgewekt, komt van Afrikaanse centrales. En dan vindt de opwekking ook nog eens plaats in een bescheiden aantal landen, Zuid-Afrika en Egypte nemen het grotendeels voor hun rekening.

Dit artikel is, met toestemming, gedeeltelijk overgenomen uit Trouw. Lees hier de rest van het artikel. Lees ook: Afrikanen moeten kerosinelamp inruilen voor zuinige verlichting.

 

Wereldbank

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief