Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bart Weentjes, de oprichter van de stichting APOPO, is samen met zijn honderden Afrikaanse buidelratten in Tanzania neergestreken. De ratten hebben een uitzonderlijk goed reukvermogen, waardoor ze landmijnen en tubercolose kunnen opsporen.

Landmijnen
Tot nu toe hebben de ratten ongeveer 416.500 m2 land ‘opgeruimd’. Door landmijnen kan hulp moeilijk zijn bestemming vinden en raken mensen nog steeds gewond. Veel mensen kunnen hun grond niet meer verbouwen, waardoor sociale en economische ontwikkeling wordt misgelopen. Een getrainde HeroRAT kan 100m2 land onderzoeken op landmijnen binnen 30 minuten. Een mens doet hier 2 dagen over!

ratten tb
Een rat spoort TB op

Tuberculose
Een HeroRAT kan ook beginnende tuberculose in menselijk slijm opsporen. Deze ziekte doodt meer jongeren en volwassenen dan elke andere infectie ziekte. Op dit moment kan een rat voor 40 mensen binnen 7 minuten herkennen of zij TB hebben. Dit staat gelijk aan twee dagen microscopisch werk van een technisch laborant!

Help stichting APOPO en steun het bijzondere werk dat de ratten verrichten. Jouw 5 euro kan er voor zorgen dat landmijnen geen schade aanrichten, en dat tuberculose in een vroeg stadium wordt ontdekt. Ga naar www.apopo.org, adopteer een rat en red mensenlevens!

De eerste persoon die meer dan 50 mensen aanmeldt die een rat willen adopteren, wint een retourtje naar Tanzania om zelf een kijkje te gaan nemen bij dit bijzondere project! Stuur je inzendingen naar apopo@apopo.org, kijk eerst voor alle voorwaarden op http://www.avro.nl/radio/programmas_a-z/avrodepraktijk/regels_ratten.aspx

In onderstaand filmpje zie je hoe een ‘normale’ rat wordt getransformeerd in een heuse landmijnen-inspecteur!

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief