Activisten klaar voor nieuwe actie na Trumps pijpleidingenbesluit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Activisten staan in de startblokken om opnieuw actie te voeren tegen de aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen in de Verenigde Staten. President Trump blies Keystone XL en het Dakota XS project gisteren nieuw leven in en veegde alle bezwaren van de milieubeweging van tafel. Activisten zijn woedend, zowel in de VS als in Nederland.  

Helemaal als een verrassing kwam het nieuws niet, aldus activist Robert Bridgeman. “De inheemse bevolking van de Verenigde Staten wordt al honderden jaren onderdrukt en vernederd.” Hij maakt de  documentaire ‘More than a pipeline' over de Sioux-stam en hun verzet tegen de oliepijpleiding. “Ik verwacht binnenkort een opstand van de hele inheemse bevolking op tal van plekken in de Verenigde Staten. Bijna alle 600 stammen hebben zich met de Sioux-stam verenigd en er zijn steeds meer protesten bij olieleidingen door het hele land. Gisteren hebben de leiders van de grand Sioux Nation een oproep op Facebook geplaatst, die zegt ‘ga de straten op’.” Bridgeman verwacht niet dat de pijpleiding er zal komen. “Het project wordt enorm slecht beoordeeld door Sustainalytics, dat onderzoek doet naar de milieu- en maatschappelijke impact van grote projecten. Die pijplijnen zijn helemaal niet rendabel meer.”

Waterceremonie bij ING

Ook Carmen Mahadew heeft nog hoop. “We moeten nu meer dan ooit druk uitoefenen op de banken. Zolang de Sioux-stam niet opgeeft, doe ik dat ook niet.” Mahadew organiseerde in december een waterceremonie voor het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. “Zodra één van de 17 banken zich terugtrekt uit het contract, valt de financiering als een kaartenhuis in elkaar. Dat is voor mij reden genoeg om door te gaan met actievoeren tegen ING, voor het hoofdkantoor of online.”

Zolang de Sioux-stam niet opgeeft, doe ik dat ook niet

Volgens Carolien van der Giesen, woordvoerder bij ING, kan de bank zich moeilijk terugtrekken uit de deal. “We zijn contractueel gebonden. In de voorwaarden staat dat het tweede deel van de lening wordt verstrekt als de vergunningen rond zijn.” De bank zegt dat het een afspraak heeft met leden van de Sioux-stam. “We willen graag inzichten van hen verkrijgen,” aldus Van der Giesen. Tegelijkertijd geeft ze aan niet op een ommezwaai te rekenen, nu de Amerikaanse regering zich zo stellig heeft uitgesproken voor de voortzetting van de projecten. Van der Giesen: “De vraag is wat het effect is van zo’n bespreking.”

De Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van een aantal NGO’s, waaronder Oxfam, is niet onder de indruk van de contractuele verplichtingen van ING. ‘Ga de strijd maar aan,’ zei woordvoerder Peter Ras hierover vanmiddag tegen de NOS. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons