Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
Uitreiking Actie van het Jaar 2007
Peter van Lier en Ton Vrijenhoek

Opvallend bij de nominaties dit jaar was dat het gros van de inzendingen bestond uit acties met een fairtrade karakter. Volgens Vrijenhoek is de populariteit van deze thematiek kenmerkend voor de tijdgeest. "We hebben zelf ervaren met onze actie dat de tijd rijp is voor fairtrade. Consumenten vragen er naar en bedrijven zijn er mee bezig."

"De Groene Sint bestaat al sinds 2006 maar in 2007 was er voor het eerst ook echt iets te koop. We merkten dat er enorm veel animo was voor de eerlijke chocoladeletters. Daaraan zagen we al dat de actie werd gewaardeerd. Het steunt ons bij de strijd om te bewijzen dat er onder consumenten grote vraag is naar fairtrade producten. Politiek en bedrijfsleven kunnen daar nu niet meer omheen."

Voor de Actie van het Jaar 2007 waren acht initiatieven genomineerd. Bezoekers van de OneWorld-site brachten hun stem uit op de beste actie. Al snel bleek de Groene Sint favoriet. Drie weken en bijna achthonderd stemmen later won de actie met een overdonderende meerderheid van 53 procent. De actie tegen bloeddiamanten, Fatal Transactions, werd tweede met 15 procent en de buschauffeurs die samen met Schone Kleren Kampagne streden voor 'schone' uniformen, kwamen op de derde plaats met 9 procent.

De oorkonde komt in de ontvangsthal van Oxfam Novib te hangen zodat bezoekers de ereprijs kunnen bewonderen.

"Momenteel geniet de Groene Sint van een welverdiende rust maar in november van dit jaar zal de actie een vervolg krijgen," aldus Vrijenhoek. "Het komende jaar zal het publiek ons zeker tegenkomen, en wij zullen ons best doen om dan weer met een actie in aanmerking te komen voor de Actie van het Jaar 2008."

Oxfam Novib

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief