Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
Abu Dhabi
Abu Dhabi. Foto: CC

Dat de top een futuristisch karakter had, bewees de holografische, Star Trek-achtige verschijning van Prins Charles van Wales. De 'opgebeamde' prins had een videoboodschap ingesproken waarin hij de noodzaak voor een oplossing van het klimaatprobleem bepleitte. Tevens wees Charles erop dat hij, aangezien hij het vliegtuig niet hoefde te nemen, 20 ton aan CO2 uitstoot heeft bespaard door het gebruik van een hologram.

De bron
De Verenigde Arabische Emiraten hebben naar het aantal hoofden per bevolking één van de grootste CO2 uitstoot ter wereld en zijn koortsachtig bezig met het ontwikkelen van schone alternatieven. Het prototype hiervan is Masdar-city, wat in het Arabisch 'de bron' betekent. Deze nog te ontwikkelen stad zal evenveel CO2 opnemen als zij produceert en geheel draaien op hernieuwbare energiebronnen. Kroonprins van Abu Dhabi, Sjeik Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, benadrukte dat de oliestaat inziet dat het raadzaam is om in de toekomst niet geheel afhankelijk te zijn van olie, maar dat het zich dient te diversifiëren om zich in toekomstige markten staande te houden. De kroonprins beloofde 15 miljard dollar vrij te maken voor schone energieprojecten.

Tower
McDonough's Tower of Tomorrow.
Beeld: Newsconsumer

Gebouw van het heden
Tijdens de top was er een grote expositie met allerlei vormen van duurzaamheid voor de toekomstige stad. Één van de onderdelen van de tentoonstelling was de 'Tower of Tomorrow', ontwikkeld door één van de bedenkers van de veelgeprezen Cradle-to-Cradle filosofie; William McDonough. "We hebben een 'gebouw van het heden' bedacht. Een gebouw dat energie ontvangt van de zon, dat voedsel produceert, een habitat is voor honderden soorten planten en dieren, dat van kleur verandert per seizoen, dat microklimaten creëert en water kan zuiveren. Een gebouw dat alles doet wat een boom doet, behalve zichzelf reproduceren," verklaarde McDonough op de conferentie.

Solar Power
Foto: CC

Rijzende vraag
BP, één van de leiders in de oliemarkt, wil zich staande houden in toekomstige alternatieve energiemarkten. "Alternatieve energieën zoals zonne-energie, wind- en bio-energie zullen waarschijnlijk niet in zijn geheel olie vervangen. Overheden moeten blijven investeren in conventionele vormen van energie om aan de rijzende vraag te kunnen voldoen. Desondanks kan alternatieve energie helpen om de groeiende vraag te beantwoorden en bovendien verwachten we dat er meer aandacht zal uitgaan naar schone energie," verklaarde Steve Peacock, BP-president van het Midden-Oosten en de Zuid-Azië regio. BP heeft aangekondigd 2 miljard dollar te investeren in een waterstofinstallatie in Abu Dhabi.

Prijs
Sprekers op de bijeenkomst benadrukten dat er nog een lange weg te gaan is alvorens de wereld niet enkel afhankelijk is van olie. Zij pleitten onder andere voor een publiek besef dat gekweekt moet worden door instituties en politici. Sjeik Mohammed Bin Zayed Al Nahyan heeft tijdens de top initiatiefnemers voor schone energie een zetje in de rug gegeven: degenen die de grootste ontwikkelingen in de schone energiesector weten te betrachten maken kans op de jaarlijkse "Zayed Future Energy Prize', met een prijsgeld van 2,2 miljoen dollar.

Bekijk het filmpje waarin Prins Charles als hologram een speech houdt op de WFES-top.

WFES
Masdar City (officiële site)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief