Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Bewuste Mensch eet geen vlees, pakt de trein in plaats van de auto en eet het liefst groenten uit eigen moestuin. Alles om de CO2-voetafdruk zo veel mogelijk te beperken en onze aardbol een beetje leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Maar soms wil je gewoon niet weten dat de activiteiten die je onderneemt betekenen voor het milieu. Zo blijken die hardloopschoenen waarop je drie keer week een rondje rent kleine CO2-bommetjes te zijn. Om nog maar te zwijgen van je jaarlijkse vakantie. Tenzij je op de fiets met een tent op de rug naar Drenthe vertrekt, is dat toch één van de meest milieubelastende activiteiten die je als mens kunt ondernemen.

Edoch, als je een tripje naar een ver oord met veel zon en nog meer fruitige cocktails niet kunt weerstaan, zijn er altijd een paar dingen die je kunt doen. De OneWorld-redactie geeft een paar tips om jouw vakantie ietsjes te vergroenen.

1. Haal alle stekkers en opladers uit de stopcontacten voordat je vertrekt. Ook die van je boiler. Want je verwarming zet je toch niet aan als je duizenden kilometers verderop in een tropisch regenwoud zit.

Duh GIF

2. Eet voor je vertrek alle restjes uit je koelkast en vriezer op. Dan kun je die uitzetten tijdens je vakantie. En mocht je doodziek worden van dingen die je per ongeluk iets té lang bewaard hebt, moet je maar zo denken: dan heb je vast geoefend voor als je op reis last krijgt van een “Delhi belly”.

friend animated GIF

3. Ga liften. Dat is ontzettend sociaal en groen. Of, als dat je net wat te avontuurlijk is: neem zelf lifters mee.

Just hitching a ride to school

4. Mini-shampooflesjes en mini-zonnebrand en mini-nagellakremover: hartstikke schattig allemaal, maar totaal overbodige verpakkingsmaterialen natuurlijk. Elke drogist verkoopt hervulbare kleine flesjes, waar je gewoon je douchegel en tandpasta in over kunt doen.

mind blown animated GIF

5. Wil je zuinig omgaan met campinggas, kook je rijst dan halfgaar, en laat het doorgaren in dat donsdekbed dat toch veel te warm is om in een hete tent onder te liggen.

RealityTVGIFs animated GIF

6. Laat je energieslurpende smartphone thuis, en stop de simkaart in je oude Nokia. Die hoef je zeker een week niet op te laden én je bespaart jezelf een hoop stress: ‘Aaargh! Wi-Fi doet het niet en ik moet weten hoeveel likes die kekke vakantiefoto al heeft!’

mindy kaling animated GIF

7. Ga naar een bizar duur land als Noorwegen. Daar kun je toch niets dat het leven leuk maakt (uit eten, een wijntje) betalen.

jerry seinfeld animated GIF

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief