Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

1. Wel of geen geld geven?

Vast herkenbaar: je hebt geen contant geld bij je als je wordt gevraagd of je nog een kleinigheid over hebt voor een broodje. Je voelt je schuldig. Ook denk je: moet ik eigenlijk wel geld geven? Gaat hij van mijn geld geen drugs of alcohol kopen? Het antwoord is in bijna alle gevallen: ja.

Onze tip: geef bij voorkeur geen geld (straatkrantverkopers uitgezonderd). Het is de makkelijkste weg voor een dakloze om geld te vragen, maar door geld te geven houd je zijn situatie in stand. Je kunt het beste mensen stimuleren om naar de opvang te gaan. Overdag kunnen daklozen en verslaafden in Amsterdam terecht in een van de acht inloophuizen van De Regenboog Groep, waar dagelijks een gezonde maaltijd wacht. Geld kun je wel aan ons geven! Word onze donateur, of koop iets in onze webshop. We besteden je geld heel zorgvuldig.

2. Je ziet iemand buiten slapen. Wat nu?

Niemand hoeft in Amsterdam ‘s winters buiten te slapen. Buiten slapen is zelfs officieel verboden. Voor buiten slapen kun je een boete krijgen van 140 euro! Ze worden dagelijks uitgeschreven door politie en handhaving. Zo zijn er in de periode tussen 1 december 2015 en 1 december 2016 in totaal 2310 boetes uitgeschreven voor buiten slapen.

Onze tip: verwijs daklozen naar het Stoelenproject (Marnixstraat 248, Amsterdam, 020 – 4945727. Er is plek voor 45 mensen per nacht). ‘s Winters gaat ook de winteropvang in Amsterdam open (Havenstraat 6 in zuid, geopend tot 1 april 2017). Wie gebruik wil maken van winteropvang kan zich aanmelden bij Screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen, Jan van Galenstraat 323, ingang B. Dit kan op maandag en donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur.

3. Iemand komt niet uit Nederland en vraagt je hulp. Wat kun je zeggen?

Verwijs naar inloophuis AMOC, een speciale inloop voor buitenlanders en illegalen die AMOC als enige rustpunt en veilige haven hebben in de stad. Er is maatschappelijk werk voor Europese druggebruikers en daklozen. Sinds kort zijn er ook nieuwe bedden voor de nachtopvang. Adres: Stadhouderskade 159, tel: 020 -6721192.

Gaat het om een asielzoeker? Vluchtelingen die aankomen in Nederland kunnen zich melden bij de Vreemdelingenpolitie op het Centraal Station Amsterdam. Uitgeprocedeerde asielzoekers met een V nummer kunnen terecht in de Bed, Bad en Broodvoorziening (BBB). Zij kunnen zich op werkdagen tussen 10:00 en 12:00 uur melden bij het Vreemdelingenloket op de Houtmankade 334 c.

4. Grote boog of een praatje?

Het zijn net mensen, daklozen. Contact breekt de dag. Dus maak eens een praatje. Regenboog-vrijwilliger Aart Kraak doet het dagelijks: “Je hoort de mooiste verhalen.”  Nog leuker! Maak een daklozenwandeling en hoor de verhalen van de straat. Amsterdam Underground organiseert al jaren daklozenwandelingen door Amsterdam. Ze worden geleid door ex-daklozen, die er geld mee verdienen. Aanmelden kan op: www.amsterdamunderground.org.

5. Iemand heeft hulp nodig, maar is onverzekerd. Wat te doen?

Zie je iemand op straat die medische hulp nodig heeft of in de war is, licht dan de politie in. Mensen die onverzekerd zijn kunnen voor spoedeisende problemen zoals valpartijen of gebroken, gekneusde ledematen, zonder afspraak, naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis in Amsterdam. Voor huisartsenzorg kun je terecht bij De Kruispost. Dit is een inloopspreekuur voor mensen zonder ziektekostenverzekering, zoals daklozen, maar ook onverzekerde toeristen. (Oudezijds Voorburgwal 129 Tel: 020 624 9031). Mensen die in de war zijn, zullen door de politie worden verwezen naar Mentrum, waar mensen die een ernstige psychiatrische aandoening en/of verslaving hebben, worden opgevangen en behandeld.

Geïnspireerd door dit lijstje en nieuwsgierig naar serieuzer contact met (ex-)daklozen? Word vrijwilliger bij De Regenboog Groep!

 

De Regenboog Groep

De Regenboog Groep werkt al 40 jaar met de meest kwetsbare mensen in Amsterdam. Dat gaat om mensen die door een opeenstapeling van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief