30 augustus 2008: Wereldwijde actie tegen gedwongen verdwijningen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Repressiemiddel

Gedwongen verdwijningen ontstonden eind jaren zeventig in Latijns-Amerikaanse staten. Tegenstanders van de militaire dictaturen werden opgepakt zonder dat de autoriteiten dat toegaven. De slachtoffers waren daardoor spoorloos en konden worden gemarteld of buitengerechtelijk geëxecuteerd. Het fenomeen verspreidde zich spoedig ook naar andere continenten en komt tot op de dag van vandaag voor. Ieder jaar op 30 augustus herdenken familieleden van slachtoffers wereldwijd diegenen die onder dwang zijn weggehaald.

 

Herinneren en gedenken

Mary Aileen Bacalso, de Secretaris-Generaal van de Asian Federation Against Involuntary Disappearances (AFAD) zegt, "30 augustus is erg belangrijk voor familieleden van verdwenen personen. Op deze dag kunnen ze gezamenlijk de slachtoffers herdenken. Het is een bevestiging van hun morele en spirituele aanwezigheid, ondanks hun fysieke afwezigheid."

 

Wereldwijde actie

In meer dan 20 landen worden activiteiten georganiseerd om verdwenen personen te herdenken en om campagne te voeren voor het nieuwe verdrag tegen gedwonen verdwijningen. Onder deze landen zijn Sri Lanka, Thailand, de Philippijnen, Nigeria, Marokko, Wit-Rusland, Frankrijk, Indonesië, Nederland, Uruguay, Chili, Argentinië en Spanje. In Irak komen betrokkenen uit alle regio's samen in Bagdad om te getuigen wat er met hun familieleden is gebeurd en politici te vragen stappen te zetten om het VN-verdrag te tekenen.

Bacalso: "30 augustus is ook een moment voor familieleden om hun regering te vragen om het verdrag te tekenen en ratificeren. Het verdrag is erg belangrijk voor famillieleden van verdwenen personen, vooral in Aziatische landen waar zaken uit het verleden nog niet zijn opgelost en waar verdwijningen nog altijd plaatsvinden."

 

Internationale campagne voor het verdrag

De oproep om het verdrag tegen verdwijningen te tekenen en ratificeren wordt ondersteund door de vele organisaties van familieleden en mensenrechtenorganisaties die recent hun krachten hebben gebundeld in de International Coalition against Enforced Disappearances (ICAED).

Op 30 augustus stuurt de coalitie een oproep naar alle staatshoofden, samen met een fotopublicatie over verdwijningen. De brief, die ook is ondertekend door Aartsbischop Desmond Tutu en andere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, roept regeringen op om het verdrag te ratificeren. Het fotoboek "Existence Denied" getuigt van de wereldwijde schaal en de emotionele impact van gedwongen verdwijningen.  

 

Dave Hardy, coördinator van ICAED en medewerker Linking Solidarity bij Aim voor human rights: "Dit verdrag kan een effectief middel worden voor de internationale gemeenschap om gedwongen verdwijningen uit te bannen. Brede ratificatie zendt daarnaast de politieke boodschap dat de praktijk van het laten verdwijnen van mensen niet langer wordt getolereerd."

Het verdrag realiseert twee nieuwe mensenrechten: het recht om niet het slachtoffer te worden van een gedwongen verdwijning en het recht voor familieleden op de waarheid over wat is gebeurd.

 

Het aangrijpende fotoboek over verdwijningen kan worden gedownload op http://www.aimforhumanrights.nl/fileadmin/user_upload/pdf/28-08-08_Existence_Denied.pdf 

www.aimforhumanrights.nl

www.icaed.org

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons