26e Internationale Dag tegen Verdwijningen: ‘Herdenken en voorkomen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Verdwijningen
Argentinië is het bekendste voorbeeld van een land waar veel verdwijningen hebben plaatsgevonden. Tegenstanders van de dictatuur werden in de jaren zeventig en tachtig opgepakt zonder dat de autoriteiten dat toegaven. De slachtoffers waren spoorloos en konden worden gemarteld of buitengerechtelijk geëxecuteerd. De vader van Alejandra Slutzky werd ook ontvoerd. "In Argentinië zijn de verdwenen mensen van toen, de spoken van nu. Straffeloosheid en het feit dat ze gemist worden door hun geliefde, vrienden, ouders en kinderen blijven de samenleving ontwrichten."

 

Ook nu gebruiken overheden verdwijningen om angst te zaaien of tegenstanders te onderdrukken. "In meer dan 70 landen zijn verdwijningen gerapporteerd", zegt Dave Hardy van Aim for human rights. "Recente voorbeelden zijn Sri Lanka, Irak, de Filippijnen en Rusland. Van de honderdduizenden slachtoffers sinds de jaren zeventig zijn de meeste mensen niet levend teruggevonden. De achtergebleven familieleden hebben meestal nooit te horen gekregen wat er met hun verdwenen dierbare is gebeurd."

 

Internationale campagne

De tientallen activiteiten in evenzovele landen rond 30 augustus zijn niet alleen bedoeld om slachtoffers te herdenken, maar ook om nieuwe verdwijningen te voorkomen. Bijna 50 organisaties en familieledencomité’s roepen alle overheden op om het internationale Verdrag tegen Verdwijningen te tekenen en te ratificeren. Dit Verdrag verplicht staten om daders te berechten en om maatregelen te nemen die nieuwe verdwijningen helpen voorkomen.

 

Op zaterdag 29 augustus voerde Aim for human rights in Nederland actie tegen verdwijningen. Aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht konden voorbijgangers een ballon oplaten voor de slachtoffers.

www.aimforhumanrights.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons