“1500 dollar voor mijn nier”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Pervaiz Masih, 32 jaar, let de laatste tijd bijzonder veel op zijn dieet. "Ik probeer iedere dag in ieder geval een beetje vlees te eten en een glas fruitsap te drinken. Het is belangrijk gezond te zijn, zodat de kans toeneemt dat iemand mijn nier wil kopen." Masih werkt in een fabriek in Lahore en verdient ongeveer vijftig dollar per maand. Hij moet drie kinderen onderhouden en zegt dat het onmogelijk is om van dit bedrag rond te komen. De familie heeft daarom enorme schulden. Buren, familie, winkeliers, iedereen krijgt nog wel wat van Masih.

"De enige manier waarop ik mijn schulden, rond de 1250 dollar, kan afbetalen, is als ik mijn nier verkoop. Een paar handelaren van het ziekenhuis vertelden mij dat als een rijke Pakistani of buitenlander mijn nier wil, ik rond  de 1700 dollar kan verdienen."

kidneys
Een Pakistaanse man die een
niertransplantatie heeft
ondergaan foto:CC

‘Orgaan toerisme’
Pakistan staat bekend als het Mekka van het ‘orgaan toerisme’ door het gebrek aan wetten over de donatie en transplantatie van nieren en de illegale handel hierin. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen die een orgaan nodig hebben om naar Pakistan te gaan en  simpelweg organen te kopen. Normaliter van arme mensen die wanhopig geld nodig hebben.

"Mijn neef – die toen 24 jaar was – verkocht zijn nier in 2004, ondanks dat zijn hele familie er tegen was. Hij wou heel graag een motor kopen," vertelt Sumera Khatoon, een oudere man uit Punjab. "Nu, 4 jaar later, is hij nog steeds werkloos en heel arm. Hij heeft verscheidene gezondheidsklachten en kan geen zwaar fysiek werk meer doen", vertelt hij aan een IRIN-reporter.

Geen economische verbetering
In juli 2007 verscheen een artikel in een wetenschappelijk magazine over orgaan transplantaties Transplant International. Uit een onderzoek onder 239 mensen uit Punjab die hun nier hadden verkocht uit (waarvan 90% analfabeet), bleek dat 88% geen economische verbetering in hun leven zag. Verder meldde 98% meldde verslechterde gezondheid.

kidneyspakistan
Drie mannen laten hun
littekens zien foto:CC

Men hoopte dat er verandering zou komen in dit soort situaties toen in september 2007 een nieuwe wet van kracht werd die het kopen of verkopen van menselijke organen strafbaar maakte. Ook werd de regelgeving waaronder de transplantatie van organen tussen twee onbekende personen mogelijk was, aangescherpt.

Ondanks dit alles is er weinig veranderd. "Ik ken collega`s die zich bezig blijven houden met de nierhandel, simpelweg omdat het zo winstgevend is. Een donor ontvangt rond de 1500 dollar, de ontvanger betaalt 9000 dollar aan het ziekenhuis. Het is sinds de nieuwe wetsinvoering moeilijker om een nier te vinden, maar niet onmogelijk," aldus Jaffar Malik, een uroloog uit Lahore. "Mensen uit Europa en het Midden Oosten blijven hierheen vliegen voor organen."

Jeremy Chapman, professor in onderzoek naar Transplantatie aan de universiteit van Sydney, is tegen elke vorm van betalen voor orgaanhandel. "Het verkopen van organen wordt door de rijken gezien als de keuze van een vrij mens, maar arme mensen zijn niet vrij. Het is een ingewikkelde en oneerlijk machtssituatie, die door het Westen wordt misbruikt."

Meer orgaanhandel
Onlangs hebben verschillende leden van het Pakistaanse parlement wetsvoorstellen gedaan die volgens experts zullen leiden tot meer orgaanhandel. De directeur van het magazine Transplant International, Adibul Hasan Rizvi; "Sommige parlementsleden willen dat halfbroers en halfzussen worden toegevoegd aan de definitie van  ‘naaste bloedverwanten’. Hierdoor zullen illegale verkopen door de mazen van het wet sluipen."

Het aantal nieren dat in Pakistan per jaar illegaal wordt verkocht, is onbekend. De World Health Organisation (WHO) schatte dat rond de 2000 ‘nier toeristen’ per jaar een nier kopen. Anderen denken dat dat aantal vele malen hoger ligt. Het probleem is dat de meeste transacties in het geheim gebeuren. Omdat het nu officieel verboden is om als buitenlander de organen van een Pakistaan te ontvangen, worden zelfs hele nephuwelijken gearrangeerd.

kidney tranplantation
De transplantatie foto:CC

Arme mensen voelen de druk
Topchirurgen werken samen met criminele orgaanhandelaars om de meest wanhopige mensen in rurale gebieden te benaderen. De kans is groot dat veel mensen in arme dorpen de druk niet kunnen weerstaan.

Vorig jaar schatte de WHO dat 10 procent van alle trans-plantaties in ontwikkelings-landen gedaan werd voor mensen uit rijke landen. Donoren worden soms gedwongen, maar meestal doen ze mee omdat hen veel geld wordt beloofd. Per jaar worden er op deze manier 15.000 nieren illegaal verhandeld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons