Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De preventieve kracht van erkenning

Hepatitis C. Het lijkt zo'n ver-van-je-bed-show. Toch zijn er wereldwijd ruim 150 miljoen mensen drager van deze infectieziekte, die de lever ernstig aantast. Hepatitis C wordt vooral doorgegeven door onzorgvuldig gebruik van naalden en bloedcontact.

Onlangs hebben zorgverzekeraars een nieuw medicijn voor behandeling van hepatitis C opgenomen in het basispakket. Voor veel patiënten wordt hierdoor een behandeling na infectie toegankelijker. Tegelijkertijd is er een toenemende bewustwording onder de risicogroepen, waaronder harddrugsgebruikers. Samen zorgt dit in Nederland voor een afname van het aantal besmettingen.

Daarnaast hebben wij een internationale voorlopersrol op het gebied van infectiepreventieve maatregelen; zogenaamde Harm Reduction. Harm Reduction legt de focus op de beheersing van de drugsproblematiek, door het probleem te erkennen en het gebruik in een gecontroleerde omgeving mogelijk te maken. Dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar het beleid de verslavingsproblematiek vaak nog niet erkent en juist meer strafbaar stelt.

Met deze kennis en ervaring wil Nederland graag meer bewustzijn creëren en preventie van hepatitis C op de internationale agenda zetten.

Op 14 april 2016 is De Regenboog Groep mede-organisator van het tweede Harm Reduction Congres in Utrecht. Registratie of meer informatie vind je hier.

De Regenboog Groep

De Regenboog Groep werkt al 40 jaar met de meest kwetsbare mensen in Amsterdam. Dat gaat om mensen die door een opeenstapeling van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief