Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het concept van Willem&Drees voor duurzaam consumeren is zich bewust van het feit dat biologisch en eerlijk consumeren liggen mijlen ver uit elkaar. De biologische Nieuw-Zeelandse kiwi en Chileense Granny Smith of de Max Havelaar banaan uit Equador: ze dragen allemaal iets bij aan een duurzamere en eerlijker wereld. Maar als we ze echt de maat gaan nemen blijken ze door een enorme CO2-emissie door opslag en transport qua duurzaamheid een dikke onvoldoende te halen.

Natuurlijk steekt de in december gekochte biologische kastomaat, evenals de in maart gekochte appel uit het koelhuis, ze stevig naar de kroon qua energieconsumptie. Qua duurzaamheid is het doen van inkopen in een gewone supermarkt van november tot april een waar mijnenveld aan keuzes. Ik schat dat een dikke 8o% van de producten in het versschap een stevige wolk CO2 produceert.

Uit de buurt
Het bedrijf Willem&Drees doet hier iets aan. Door het aanbieden van producten van dichtbij, niet perse biologisch, maar vooral lokaal en van het seizoen hebben ze een totaal nieuwe manier gevonden om ons eten te verduurzamen. Ze doen dat in samenwerking met supermarkten door daar in het versschap lokale producten aan te bieden, maar ook online kan men bij Willem&Drees producten bestellen van dichtbij en uit het seizoen. Dat helpt enorm om de CO2-uitstoot van onze boodschappen te verminderen. Bovendien betalen we de boeren uit onze omgeving ook nog eens een eerlijker prijs voor hun producten en stimuleer we zo de lokale economie.

OneWorld
Het was dan ook niet zonder reden dat OneWorld dit jaar tijdens de werving van abonnees de nieuwe abonnees fêteerde op een verassingspakket van Willem&Drees, en nu staan ze dus ook nog zo hoog genoteerd in de Duurzame 100. Een geweldige prestatie van dit nog zo jonge duurzame duo.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief