Zweten in Ghana en met een miljoen naar Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bang voor een saai leven hoef je niet te zijn als je je start-up voor Bill Gates hebt gepitcht. Er is nog geen maand voorbij en Merel Rumping vangt met haar bedrijf Legbank één miljoen dollar van Google en Thomas Vaassen emigreert voor Landmapp naar Ghana. En dan moet het echte werk nog beginnen.

Zweten

"Het bevalt me hier wel. Alleen het fulltime zweten is niet zo mijn ding." Thomas verhuisde samen met zijn vrouw naar Ghana om alles in goede banen te leiden voor zijn bedrijf Landmapp. Investeren, onderhandelen, het opleiden van Ghanezen: achterover leunen is geen optie. "Laatst had ik mijn eerste vrije dag in vijf weken. Dat was wel nodig. We hebben toen spullen voor in huis gekocht bij de Ghanese Ikea."

Thomas Vaassen is de oprichter van Landmapp, een mobiel platform dat landgebruik van kleine boeren in ontwikkelingslanden documenteert. Zo kunnen ze hun landrechten beschermen en (digitaal) gebruik maken van financiële en agrarische diensten. 
Merel Rumping is de oprichter van Legbank, in samenwerking met ProPortion. Legbank maakt goede en betaalbare protheses bereikbaar voor mensen in lagelonenlanden. De technologie is simpel en helpt bij het wereldwijde tekort aan prothesemakers. 
Begin dit jaar mochten ze hun ideeën pitchen voor Bill Gates. OneWorld volgt de twee jonge ondernemers een jaar lang.

Het opleiden van Ghanezen voor het veldwerk behelst een heel dagprogramma, startend met een dagtraining om ze bekend te maken met het proces en de hardware/software. Vervolgens hebben zijn er experts die het team wekelijks advies geven. "Een werknemer heeft het contract al opgezegd. Zijn vader vroeg hem om te komen helpen met iets in een ander deel van Ghana. Zo gaat dat hier. Alles van dag tot dag."

Ook voor volgende maand staat er al een hele to-do-list klaar, zoals een pick-up en motors naar het team sturen, nieuwe gps-hardware testen en een kantoor in Accra opzetten. Al verloopt niet alles zo vlotjes volgens schema. "Door de droogte de afgelopen maanden is er nog weinig cacao te oogsten en hebben de boeren geen cash om ons product te kopen. De salesgroei gaat waarschijnlijk pas de tweede helft van mei komen. Dus nog even doorbijten."

Merel (3e van links) heeft net gehoord dat ze een miljoen van Google krijgt.Merel (3e van links) heeft net gehoord dat ze een miljoen van Google krijgt.​

A4tje

Financieel gaat het Merel iets meer voor de wind. Ze heeft één miljoen dollar van Google gekregen om te investeren in haar bedrijf Legbank. Google heeft 20 miljoen euro vrijgesteld voor innovatieve ideeën. "Ik heb een aanvraag ingediend en een a4tje opgestuurd. Ik had er niet veel van verwacht, want duizend organisaties deden hetzelfde. Toen mocht ik op gesprek komen. Superspannend natuurlijk." In januari belde Google met het goede nieuws, maar ze moest haar mond nog houden. Pas afgelopen woensdag om 09:00 uur werd het embargo opgeheven. "Ik had verwacht dat iedereen meteen aan de lijn hing, maar dat viel tegen."

Het geld van Google komt op het juiste moment uit de lucht vallen, want Merel gaat drie protheseklinieken uit de grond stampen in Colombia. "We hebben een ruraal businessmodel opgesteld. We kijken nu waar de klinieken het beste kunnen komen. Waar is behoefte? Dan kom je vaak in gevaarlijke gebieden uit, waar veel landmijnpatiënten zijn en geen klinieken. We zijn bezig om dit allemaal in kaart te brengen."

Volgende maand vertrekt Merel met haar team tweeëneenhalve week naar Colombia om het product te presenteren. "Het is leuk, maar het is erg druk. Er zijn een heleboel kleine dingen die geregeld moeten worden. Voor iedereen moet er een slaapplek zijn, vliegtickets moeten worden geboekt en met de ambassade moet worden afgestemd dat de protheses door de douane komen. Ik ben wel een beetje gestrest, maar voor mijn gevoel moet het allemaal nog beginnen. Ik ben pas echt tevreden als mensen in Colombia met die prothese rondlopen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons