Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nederlandse ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten hebben relatief weinig last van de crisis in Europa.

MVONederlandse ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten zoals India en China hebben relatief weinig last van de crisis in Europa. Dat blijkt uit gesprekken met ruim 1.100 MKB’ers, waarvan MVO Nederland onlangs de resultaten publiceerde.

Ruim 18 procent van alle Nederlandse MKB’ers doet direct of indirect (bijvoorbeeld via een groothandel) zaken met ontwikkelingslanden en opkomende markten. Sinds vorig jaar is de handel met ontwikkelingslanden van 7 naar 12 procent gestegen. De handel met opkomende markten daalde echter van 11 naar 7 procent. Belangrijke redenen voor MKB’ers om zaken te doen met ontwikkelingslanden en opkomende markten zijn de winstkansen, lucratieve afzetmarkten, een lang bestaande zakelijke relatie, de aanwezigheid van grondstoffen en goedkope productie.

Uit de gesprekken blijkt dat slechts 2 procent van de MKB’ers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten de crisis ziet als een belangrijke marktontwikkeling. Bij de ondernemers die geen zakendoen met ontwikkelingslanden staat de crisis (met 13 procent) juist op nr. 1. Meer details staan in de factsheet van het IMVO-Thermometeronderzoek 2014.

MVO en internationaal zakendoen
Ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten zijn opvallend vaak bezig met MVO. Zij vertonen relatief vaak MVO-gedrag en zien MVO als belangrijkste marktontwikkeling.

‘Veel bedrijven doen nog geen zaken met ontwikkelingslanden en opkomende markten. Een gemiste kans, aangezien juist internationale ondernemers nauwelijks last hebben van de crisis’, zegt Gerdien Dijkstra, onderzoekscoördinator Internationaal MVO bij MVO Nederland. ‘De kennis van herkomstlanden en MVO-risico’s kan wel beter. Daarmee verklein je het risico betrokken te raken bij milieudelicten of mensenrechtenschendingen.’ MKB’ers die hun kennis over kansen en risico’s van zakendoen in ontwikkelingslanden willen bijspijkeren, kunnen terecht bij onder andere Grensverleggers.nl of Mvorisicochecker.nl.

Foto
Fer Weerheijm van Dutch Plantin is succesvol ondernemer in kokossubstraat, hondenbrokken en tomaten en West-Afrika.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief