Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De jaren zestig waren in Nigeria een roerige periode. Er was veel onrust tussen verschillende bevolkingsgroepen. Volgens de Oost-Nigeriaanse Igbo-gouverneur Chukwuemeka Ojukwu was er onvoldoende steun vanuit de centrale regering in Nigeria voor zijn volk. Op 30 mei 1967 kondigde de provincie Biafra eenzijdig de onafhankelijkheid af. Nigeria sloot de grens met de opstandige provincie, waardoor elk transport van buitenaf onmogelijk werd. Er stierven duizenden mensen per dag door gebrek aan voedsel.  De hongersnood in Biafra kwam, voor het eerst in de geschiedenis, via de televisie de Nederlandse huiskamer binnen en dat had een grote impact. Er ontstond een hulpactie voor de hongerlijdende kinderen. Zo werden er in 1968 tien zieke kinderen naar Nederland geëvacueerd om aan te sterken.

Het boek

Goede bedoelingen is een gereconstrueerd relaas van de levens van deze tien oorlogskinderen. Ruim veertig jaar later begon Schipper een zoektocht om de tien terug te vinden. Uiteindelijk heeft ze zeven van de tien kinderen kunnen terugvinden.  Al gauw bleek dat twee van de peuters in Arnhem begraven liggen: ze overleden kort na aankomst in Nederland. Twee wonen nog steeds in Nederland, twee zijn teruggekeerd naar Nigeria en een van hen, Asuquo Udo Akpan, overleed een halfjaar nadat hij was teruggestuurd naar Nigeria. Marie Louise Schipper heeft het boek aan hem opgedragen.

Drie vragen aan Marie Louise Schipper

Wat was je reden om dit boek te schrijven?

“Toen ik zes was, was dit uitgebreid op televisie en die beelden hebben een enorme indruk bij mij achtergelaten. Toen ik een foto tegenkwam van die kinderen die naar Nederland waren overgebracht, werd mijn interesse gewekt: hoe zou het nu met ze zijn? In eerste instantie wilde ik een artikel over hen schrijven, maar gaandeweg de speurtocht werd het verhaal steeds groter. Alles wat ik over de kinderen achterhaalde, was niet eerder verteld. Als ik dit niet zou opschrijven zou hun geschiedenis verloren gaan, en dat wilde ik absoluut niet.”

Zie je een parallel met de hedendaagse hulpverlening?

“Jazeker! Sherry Jae, een van de kinderen, heeft maar liefst achttien jaar moeten wachten op een Nederlands paspoort en al die tijd heeft ze gedacht dat ze alsnog terug zou moeten naar Nigeria, terwijl ze in Nederland is opgegroeid en hier een heel leven heeft opgebouwd. Dat zie je nu ook bij asielzoekers met kinderen gebeuren: hun kinderen zijn volledig geïntegreerd in de Nederlandse samenleving en worden dan alsnog teruggestuurd naar hun vaderland. Eigenlijk is het gewoon misdadig dat deze kinderen terug moeten, terwijl ze al helemaal geworteld zijn. Ik heb gezien wat deze onzekerheid met Sherry heeft gedaan en dat is vreselijk.”

Wat heeft je het meeste aangegrepen?

“Dat het jongetje met zware epilepsie, Asuquo, is teruggestuurd terwijl toen al bekend was dat de kennis van epilepsie in Nigeria niet toereikend was. Hij kreeg daar veel te weinig medicijnen, en is uiteindelijk overleden. Wat me ook aangreep is wat het met de pleegouders deed: zij hadden hem zo graag bij zich willen houden, maar er werd teveel druk op hen uitgeoefend. Echt vreselijk. Dit is ook waarom ik het boek aan Asuquo heb opgedragen.”

Knappe prestatie

Erg fascinerend dat Schipper allerlei documenten boven tafel heeft kunnen krijgen, waarvan het bestaan aanvankelijk werd ontkend. Knap dat zij zoveel passie en tijd heeft gestoken in het onderzoek. Alleen is het ronduit schrikbarend dat Terre des Hommes, dat verantwoordelijk was voor de komst van de kinderen, geen verantwoordelijkheid neemt voor wat er nadien met de kinderen is gebeurd. Een aanrader!

OneWorld mag drie exemplaren van dit boek weggeven! Wil jij dit boek winnen? Beantwoord dan onderstaande vraag door te reageren op ons bericht op de Werelddoeners Facebookpagina. Binnen twee weken kiezen we drie winnaars uit.

Welke parallel zie jij met de hedendaagse hulpverlening en hoe sta je hier tegenover?

De heftige beelden van de hongersnood in Biafra staan bij veel mensen in het geheugen geprent. In 1968 zijn er tien...

Geplaatst door Werelddoeners op Dinsdag 21 november 2017
Bron: www.facebook.com

Over de auteur

Romy Smit (1996) is student Culturele Antropologie met een grote interesse voor religie, duurzame ontwikkeling en Latijns-Amerika. Ze heeft …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief