Wilde Ganzen verzet de bakens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wilde Ganzen gaat particuliere initiatieven (PI) stimuleren om al bij de start van hun project na te denken over de exit-strategie. Dat moet de afhankelijkheid van steun uit Nederland verminderen. De organisatie wil PI en hun partners bovendien aanmoedigen om niet alleen de gevolgen, maar ook de oorzaken van armoede aan te pakken. Deze nieuwe…

Klein project groot verschilWilde Ganzen gaat particuliere initiatieven (PI) stimuleren om al bij de start van hun project na te denken over de exit-strategie. Dat moet de afhankelijkheid van steun uit Nederland verminderen. De organisatie wil PI en hun partners bovendien aanmoedigen om niet alleen de gevolgen, maar ook de oorzaken van armoede aan te pakken.

Deze nieuwe stappen vloeien voort uit de recente studie ‘null’ naar de duurzaamheid van kleine ontwikkelingsprojecten. Op verzoek van Wilde Ganzen brachten onderzoekers van het CIDIN een bezoek aan 93 projecten die Wilde Ganzen ooit had gefinancierd. De projecten waren gemiddeld zo’n 10 jaar oud. De uitkomst was bemoedigend: bijna 8 op de 10 projecten bestond nog, en bijna 7 op de 10 functioneerde nog zoals het destijds was bedoeld. “School en put gaan lang mee”, kopte dagblad Trouw daags na de publicatie.

Het onderzoek bracht echter ook een aantal zorgelijke zaken aan het licht. Zo bleek 40 procent van de projecten na jaren nog steeds vrijwel helemaal afhankelijk van Nederlandse steun. Dat percentage moet flink omlaag, schrijft Wilde Ganzen in haar naschrift bij het onderzoek. Ook viel het op dat weinig projecten iets doen aan de onderliggende oorzaken van armoede. Zo richtte één onderzocht project zich al tien jaar op de opvang van kinderen met een handicap. De belangrijkste reden dat zij niet thuis kunnen wonen, is stigmatisering. Het project deed daar echter niets aan.

Zelf fondsen werven
Wilde Ganzen gaat particuliere initiatieven voortaan vragen bij de start van hun project al vragen om na te denken over een zogenaamde exit-strategie: hoe zorgen ze ervoor de lokale organisatie straks zelfstandig verder kan, zonder voortdurende financiële steun uit het buitenland? Wilde Ganzen heeft daarvoor het programma ‘Change the Game’ opgezet, dat lokale organisaties in India, Kenia, Zuid-Afrika en Brazilië onder andere traint in ‘eigen’ fondsenwerving ter plekke. Dit programma wordt de komende jaren uitgebreid naar ongeveer tien nieuwe landen.

Daarnaast wil Wilde Ganzen particuliere initiatieven aanmoedigen bij het opzetten van projecten nog meer te kijken naar de onderliggende oorzaken van de problemen. Of, zoals de organisatie zegt, ‘niet alleen een pleister te plakken, maar bijdragen aan een structurele oplossen’. Wilde Ganzen wil binnenkort om tafel met het particuliere initiatief om de resultaten van het onderzoek te bespreken. De website zal worden vernieuwd en er komt een online tool op internet waarmee particuliere initiatieven de resultaten en succesfactoren vooraf al helder in kaart kunnen brengen.

Reageren? Ga naar MyWorld.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons