Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De nieuwe nota van minister Ploumen was amper online of de critici doopten hun pen al in de inkt. ‘Onbegrijpelijke bezuiniging ‘, meende brancheorganisatie Partos. ‘Ploumen zal haar ambitie om armoede uit te roeien niet kunnen waarmaken’, oordeelde Oxfam Novib. Hivos vond dat Ploumen ‘ontwikkelingsorganisaties disproportioneel hard treft.’ En al die oordelen werden binnen een paar…

De nieuwe nota van minister Ploumen was amper online of de critici doopten hun pen al in de inkt. ‘Onbegrijpelijke bezuiniging ‘, meende brancheorganisatie Partos. ‘Ploumen zal haar ambitie om armoede uit te roeien niet kunnen waarmaken’, oordeelde Oxfam Novib. Hivos vond dat Ploumen ‘ontwikkelingsorganisaties disproportioneel hard treft.’ En al die oordelen werden binnen een paar uur geveld.

Door Mirjam Vossen

Op de website Vice Versa Online zette wetenschapper Lau Schulpen van het CIDIN (Radboud Universiteit) een pas op de plaats. ‘Sta niet meteen met een mening klaar’, hield hij de organisaties voor, ‘maar probeer eerst te begrijpen wat ze nou echt zegt en wat de consequenties daarvan zijn.’ Op de website geeft hij een voorschot door alvast een aantal Kamervragen voor de minister te bedenken.Vice Versa nodigt iedereen uit om de vragenlijst aan te vullen, om basis daarvan met de minister in discussie te gaan. Ook MyWorld-gebruikers en andere actieve wereldburgers kunnen die handschoen oppakken.

Het is dan wel van belang om te weten wat er in de nota over deze ‘actieve burgers’ wordt gezegd. Dat is niet bijster veel, want pas in de zomer komt Ploumen met een uitwerking van haar visie op particuliere initiatieven. In deze nota belooft de minister in elk geval om ‘ruimte te bieden aan de vernieuwende krachten van maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven door financiering van vernieuwde en gewaagde voorstellen’. Daarnaast zegt ze steun toe aan ‘maatschappelijke organisaties die mondiale kwesties agenderen, tegenkracht bieden aan overheden en bedrijven en burgers mobiliseren’. Of ze daar ook particuliere initiatieven toe rekent, is niet duidelijk.

Heeft u vragen aan de minister? Wilt u lezen welke vragen Lau Schulpen al heeft bedacht? Ga naar viceversaonline of reageer bekijk de discussie op MyWorld door op dit artikel te reageren.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief