Welk ontwikkelingsproject wint de Gouden Gans 2016?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Projecten die het verschil maken voor mensen die in armoede leven, moeten meer in de spotlights staan, vindt de stichting Wilde Ganzen. Daarom organiseert zij de Gouden Gansverkiezing. Uit 110 genomineerden wint één stichting 10.000 euro om aan haar doelstelling te besteden. Vorige week maakte een vakjury de vijf kandidaten bekend.

“We hebben vooral gekeken naar de lokale inbedding van het project: is er een goede verbinding is met de bestaande initiatieven in het land?” zegt voorzitter Pieter Broertjes voorafgaand aan de bekendmaking van de vijf finalisten. “We hebben er ook op gelet of het project uiteindelijk op eigen benen kan staan, zodat het geen eindeloze relatie wordt. Dat het prijzengeld goed besteed zal worden is natuurlijk ook een belangrijke factor.”

1. Vrouwengeneeskunde in Nepal
De stichting Vrouwen voor Vrouwen zet gezondheidsprojecten op voor vrouwen in Nepal. Hun projecten zijn gericht op verzakking van de bekkenorganen, zoals de baarmoeder. “Als gynaecoloog ben ik jaren lang  betrokken geweest bij het werk in Nepal”, vertelt voorzitter Loes Harmsen. “Wij besteden veel aandacht aan training van Nepalese gezondheidswerkers, zodat zij uiteindelijk vrouwen zelfstandig kunnen verlossen van de klachten van hun verzakking.” Volgens de jury heeft de stichting een heel gestructureerde kennisoverdracht. Dat is een van de redenen waarom zij door is naar de finale. 

2. Onderwijs op vuilnisbelt Filipijnen
In 2003 richtte stichting Kalinga de Papaya School op, waar getalenteerde, maar zeer arme kinderen gratis onderwijs krijgen. De stichting wil de vicieuze armoedecirkel doorbreken waarin de kinderen van de Payatasvuilnisbelt zich bevinden. Voorzitter Janneke Heinen: “Wij houden ons bezig met onderwijs voor kinderen bij wie dat niet altijd even vanzelfsprekend is.” Om het daardoor ontstane inkomensverlies enigszins te compenseren heeft stichting Kalinga ook een project voor ouders opgezet. Zo kunnen kinderen zich volledig op hun opleiding richten. De jury vindt dit project ‘heel speciaal’.

3. Dagverblijf dubbelgehandicapten Nepal
De stichting Madat Nepal financiert kleinschalige projecten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs in Nepal. Madat Nepal heeft een opvang voor veertig gehandicapte kinderen gebouwd om de ouders van deze kinderen – vaak alleenstaande moeders – te ontlasten. “Op dit moment kunnen ongeveer 25 van de 40 kinderen zelfstandig naar de opvanglocatie komen, maar de andere kinderen hebben echt transport nodig. Daar richt onze campagne zich nu op”, vertelt oprichtster Pauli Gerritsen. Jurylid Marjolein Kamphuis: “Het sluit prachtig aan bij het lokale initiatief dat al was opgezet. Met het vervoer van kinderen worden de moeders ontlast, omdat ze de kinderen niet meer naar school hoeven te brengen.”

4. Straatmeiden naar school in Ghana
In Kumasi leven ongeveer 20.000 kinderen en jongeren op straat. Volgens bestuurslid Karlijn Laman zijn vooral de meiden kwetsbaar. “Ze lopen risico om met HIV/Aids besmet te raken, ze belanden in de prostitutie of raken op jonge leeftijd zwanger.” Om hun kans op een betere toekomst te vergroten biedt de stichting Adamfo onderwijs en beroepstrainingen aan straatkinderen en kwetsbare jongeren. Volgens de jury heeft het project een holistische benadering. “De meiden krijgen goede voeding, gezondheidszorg, en er is ook aandacht voor de persoonlijke trauma’s die sommigen hebben opgelopen.”

5. Gezinsvriendelijke kraamafdeling Malawi
In Malawi is moeder- en kindsterfte hoog. Veel moeders en baby’s overlijden door gebrek aan goede apparatuur en slechte hygiëne. Dit greep intensivecareverpleegkundige Hans Baltussen zo aan toen hij in 2008 voor het eerst in Malawi was, dat hij de stichting Passion for People oprichtte. “Er moeten nieuwe verloskamers komen met goede apparatuur. Ik denk dat we dan het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Dit is een zware uitspraak, maar ik geloof er echt in.” Volgens de jury maakt dit project een groot verschil in de levens van moeders en kinderen in Malawi. Juryvoorzitter Pieter Broertjes: “We hebben er groot vertrouwen in dat als deze stichting het geld wint, het goed besteed wordt.”

Welke stichting moet volgens jou de Gouden Gans 2016 winnen? Stem via www.goudengans.nl op je favoriet. Op 16 februari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons