Way to Go: Water- en sanitaire voorzieningen in Nigeria

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deel 11: De Nigeriaanse Uzo Klein Leugemors (1963) kwam in 1993 als expat naar Nederland. “Als kind woonde ik in een huis met twee kamers die ik deelde met mijn ouders en vijf broers en zussen. Er was geen water en geen toilet. De omstandigheden waren er slecht. Als ik daar aan terugdenk, wil ik niet dat andere kinderen zo opgroeien. Daarom heb ik in 2011 samen met mijn man de Nederlandse Rural Women Foundation opgericht.”

Stichting Rural Women Foundation (RWF)

RWF verbetert sinds 2011 de gezondheidssituatie van vrouwen en kinderen op het platteland van Nigeria met projecten voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen op basisscholen en ziekenhuizen. De plaatselijke bevolking profiteert van deze projecten, doordat het hele dorp op afgesproken tijden toegang krijgt tot de watervoorzieningen. Zusterorganisatie Rural Women Foundation Nigeria is in 1999 opgericht door de oudere zus van Uzo Klein Leugemors en richt zich vooral op hiv- en aidspreventie en ‘women empowerment’. 

Je richten op vrouwen en hun kinderen, of op de hele gemeenschap?

“Onze focus ligt bij de vrouwen, omdat zij voor de kinderen en de hele familie zorgen. Zij hebben de voorzieningen daarom het meest nodig. Maar voordat wij met een project beginnen, gaan we eerst langs bij de gemeenschapsleiders, vaak mannen, om te vertellen wat we gaan doen en waarom we dat doen. Zo zorgen we ervoor dat onze projecten door de hele gemeenschap gedragen worden.”

Wij werken alleen op plekken waar RWF Nigeria zich al bezighoudt met de hiv- en aidsproblematiek. Zo versterken we elkaar en is onze impact groter

Eén duidelijk focuspunt, of meerdere problemen tegelijkertijd aanpakken?

“Wij verzorgen water- en sanitaire voorzieningen zoals schoon drinkwater, toilet- en douche faciliteiten, maar dat zegt niets over het belang van andere projecten. Hiv/aids, armoede en goede watervoorzieningen, alles staat met elkaar in verbinding. Doordat er geen geld is, is er gebrek aan schoon water en schone toiletten en worden nog steeds veel mensen ziek. Alleen ergens een goede wc neerzetten is niet voldoende, je moet verschillende dingen samenvoegen. Zo werken wij alleen op plekken waar RWF Nigeria zich al bezighoudt met de hiv- en aidsproblematiek. Zo versterken we elkaar en is onze impact groter.”

toiletgebouw en watertoren met pomp op zonne-energie in Ukpo. Foto: RWFtoiletgebouw en watertoren met pomp op zonne-energie in Ukpo. Foto: RWF

Concurreren of samenwerken met andere stichtingen?

“Samenwerken, absoluut! Wij zijn altijd op zoek naar organisaties om mee samen te werken. Ik zag laatst een presentatie van de Female Cancer Foundation. Ik zag direct mogelijkheden, want de vrouwen die in onze doelgroep zitten, kunnen ook makkelijk hun doelgroep zijn. Soms is het lastig om samen te werken met andere stichtingen, bijvoorbeeld op het gebied van fondsenwerving zijn veel organisaties terughoudend om hun kennis te delen. Er is wat dat betreft wel concurrentie. Het is ook lastig om een betrouwbare partnerorganisatie ter plekke te vinden. Omdat ik er vandaan kom, begrijp ik het systeem in Nigeria heel goed. Ik snap hoe corruptie werkt en hoe je dat omzeilt.”

Gratis watervoorzieningen realiseren of vraag je wat terug van de mensen?

“De omwonenden mogen de waterputten bij de scholen en ziekenhuizen ook gebruiken. Ze betalen daarvoor een beetje geld, waarmee we het salaris voor een schoonmaakster bekostigen. Zo blijven de nieuwe voorzieningen schoon en goed onderhouden. We maken een uitzondering voor mensen die helemaal geen geld hebben, zij mogen de voorzieningen gratis gebruiken.”

Foto: RWF

Werken met vrijwilligers of met betaalde krachten?

“In Nederland werken we uitsluitend met vrijwilligers. Wij kunnen het ons permitteren onbetaald te werken. Voor de mensen in Nigeria ligt dat anders. Het salaris daar is heel laag, dus daar hebben we wel betaalde krachten. Als ik naar Nigeria ga, betaal ik de reis zelf. Ik wil niet dat het geld van de stichting komt. Tot nu toe gaat meer dan 95 procent van de bijdragen van onze donateurs naar de projecten.”

Slecht nieuws, delen met je achterban of verzwijgen?

“Ook slecht nieuws moet je delen, niets gaat altijd goed. We hebben ooit meegemaakt dat de pomp uit een nieuwe waterput was gestolen. Dat hebben we gewoon verteld aan onze donateurs en partners. We melden wel direct hoe we herhaling wilden voorkomen. Er werd goed op gereageerd: ‘Het kan gebeuren’. Gelukkig is er daarna nooit meer iets gestolen.”

Ook slecht nieuws moet je delen, niets gaat altijd goed

Blijven, of weggaan?

“Wij werken maar in drie of vier dorpen in Nigeria, terwijl er zoveel te doen is in de rest van het land. Dat wil je graag allemaal aanpakken, maar daarvoor ontbreken de middelen en je kunt natuurlijk niet eindeloos doorgaan. Ons doel is om de regering in Nigeria betrokken te maken. De overheid kent onze projecten al, en ziet dat wij met weinig geld veel kunnen doen. Als zij meebetaalt aan onze projecten, kunnen we veel meer samen doen en  kunnen we ons uiteindelijk terugtrekken. Dat duurt nog wel even, maar dat is niet erg: ik doe het graag.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons