Way to Go: Leesplezier voor iedereen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deel 7: Max Vegelin van Claerbergen was in 1980 en 1981 Nederlands ambassadeur in Suriname. Hij ontdekte dat het op de meeste scholen ontbrak aan voldoende leesmateriaal en goede jeugdliteratuur. Om die reden richtte hij in 1992 stichting Biblionef op. Eerst in Frankrijk, later in Nederland, Suriname, België en Zuid-Afrika. OneWorld sprak met Kim Engbersen, operationeel manager bij Biblionef Nederland.

Stichting Biblionef vindt dat kinderen overal ter wereld de kans moeten hebben om te lezen. De stichting zet daarom kinderbibliotheken op en doneert kinderboeken aan (school)bibliotheken. In 2016 verspreidde Biblionef Nederland 18.500 Nederlandstalige boeken en 40.000 Engelstalige boeken.

Eigen projecten, of samenwerken met andere stichtingen?
“Wij hebben weinig eigen projecten, vooral stichtingen kloppen bij ons aan. Zij kunnen een aanvraag bij ons indienen en wij verstrekken vervolgens boeken aan ze. Ook krijgen we aanvragen van stichtingen rechtstreeks uit de projectlanden. Op die manier komt de vraag echt vanuit de mensen zelf. Veel Nederlandse stichtingen gaan met regelmaat naar een projectgebied toe. Dat is fijn, want dat is voor ons extra rapportage om te zien of de boeken op de goede plek zijn aangekomen en goed worden gebruikt.”

Als we alleen boeken opsturen die zich in Nederland afspelen, sluit dat niet aan bij de belevingswereld van onze doelgroep

Oude of nieuwe boeken?
“Wij verspreiden alleen nieuwe boeken. Onze boeken zijn een geschenk om kinderen een steuntje in de rug te geven. Daar past een afdankertje volgens ons niet bij. Daarnaast zijn er veel tweedehandsboeken in omloop, als we ons daarvoor openstellen, wordt alles bij ons gedumpt. Ook lang niet alle boeken zijn geschikt. In Nederland is fantasy een populair boekengenre, maar dat kunnen wij niet opsturen naar landen in Afrika of Azië. Dat sluit gewoon niet aan. Net als boeken met geesten of veel bloot. We proberen ook altijd een mix van boeken van Afrikaanse en Nederlandse uitgevers te maken. Als we alleen boeken opsturen die zich in Nederland afspelen, sluit dat niet aan bij de belevingswereld van onze doelgroep.”

Lokaal boeken inkopen, of importeren vanuit Nederland?
“Veel Nederlandse uitgeverijen hebben een overschot aan boeken waar ze vanaf willen. Die boeken worden anders vernietigd en kunnen wij gratis krijgen. We hebben ook contact met uitgeverijen in Kenia, Uganda en Ghana. Zij verspreiden boeken in hun eigen land, maar we halen ook wel eens boeken naar Nederland om ze daarna te verspreiden in andere landen in Afrika. Dat klinkt omslachtig, maar zo houden we in ons eigen boekendepot in Den Haag een divers assortiment. Om het zo duurzaam mogelijk te houden, zijn we wel altijd op zoek naar de beste en goedkoopste transportmethoden. We hebben bijvoorbeeld contacten met stewardessen of andere mensen die veel reizen. Zij nemen de boeken in hun koffer mee.”

Een aantal locaties waar de boeken van stichting Biblionef terecht komen.

Alleen kinderboeken, of ook boeken voor volwassenen?
“Vanaf het begin richten we ons op kinderen en de plekken waar zij samenkomen, zoals scholen en buurthuizen. Kinderen zijn de toekomst, de sponsen die alles nog kunnen opnemen. Natuurlijk moet er voor volwassenen ook de kans zijn om te lezen, maar dat is niet onze doelgroep. Onze boeken komen wel eens terecht op plekken waar ze ook door volwassenen gelezen kunnen worden. Bijvoorbeeld in een gevangenis. Dat is afhankelijk van de aanvragen die we krijgen.”

Investeren in de aanschaf en het verstrekken van boeken, of investeren in goed leesonderwijs?
“Wij leggen geen nadruk op het leren lezen, maar we hebben in ons assortiment wel veel verschillende niveauboeken en oefenboekjes. Daar wordt ook veel om gevraagd. Wij vinden plezier krijgen in lezen ook belangrijk. Daarom verstrekken we ook prentenboeken. Kijken naar de plaatjes en de woordenschat ontwikkelen, vinden wij net zo belangrijk. Natuurlijk kunnen we een groot deel van de wereld niet bereiken. Er zijn bijvoorbeeld ook landen die helemaal geen aanvragen bij ons doen. Maar we doen wat we kunnen.”

Gratis boeken weggeven, of er iets voor terugvragen?
Organisaties die boeken hebben gekregen moeten binnen een half jaar met foto's en een kort verslag laten zien hoe de boeken gebruikt worden. We vragen geen andere actie. Omdat we de boeken zelf niet naar de projecten brengen, kunnen we ook niet achterhalen of alle boeken heelhuids aankomen en goed worden gebruikt. Dat is wel een lastig probleem. Door boeken via Nederlandse stichtingen te verstrekken, dekken we dit probleem af en worden we goed op de hoogte gehouden.”

Blijven of weggaan?
“Zolang er nog gebieden zijn waar kinderen nauwelijks toegang hebben tot leesboeken en Biblionef genoeg fondsen kan werven en mooie boeken krijgt aangeboden, verspreiden wij die. We werken er wel naartoe dat de landen de aanvraag en distributie zelf organiseren, zodat wij als Nederlandse stichting ertussenuit kunnen. In Ghana zijn we al goed op weg. Daar is een eigen Biblionef-kantoor en -boekendepot.”

We werken er naartoe dat landen de aanvraag en distributie zelf organiseren, zodat wij als Nederlandse stichting ertussenuit kunnen.


Is jouw stichting op zoek naar nieuwe Nederlandse of Engelse kinderboeken? Via het aanvraagformulier op deze pagina zie je of je in aanmerking komt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons