Way to Go: kwaliteit van het onderwijs als speerpunt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deel 2: Ad Waijers (69), Tilburg, secretaris en penningmeester bij Stichting Elimu Mount Elgon. Is nu gepensioneerd, was voorheen HR-manager.

Ad WaijersAd Waijers

Wat doet Stichting Elimu Mount Elgon?

“Elimu is Kiswahili voor ‘opleiding’. Wij zorgen voor beter onderwijs in het Keniaanse dorp Chepchoina, dat gelegen is naast het nationaal Park Mount Elgon. Sinds 2005 hebben we peuter- en basisscholen gebouwd, maar ook scholen voor voortgezet onderwijs en recent een ambacht/huishoudschool. Kinderen uit arme gezinnen steunen we via een opleidingsfonds. Dat doen we samen met de Nederlandse ontwikkelingsarts Bea Andersen – Schipper. De fondsen voor de projecten zijn afkomstig van de Mount Elgon Trust in Kenia en van Stichting Elimu Mount Elgon in Nederland. De komende jaren is de kwaliteit van onderwijs een speerpunt in ons beleid. Het terugdringen van de klasgroottes speelt daarbij een belangrijke rol.”

Hoe ben je bij de Stichting terecht gekomen?

“Mijn vrouw Anke ging naar Kenia als echografist om mensen te trainen. Toen ze daar was zag ze dat er nog heel wat te doen viel, ook op het gebied van Human Resources (HR). Een jaar later vloog ik naar Afrika om Bea advies te geven, daarna zijn we geld gaan inzamelen en werd onze betrokkenheid alsmaar groter. Bea richtte de Mount Elgon Trust op in Kenia en wij startten met stichting Elimu hier in Nederland. De plannen die we toen samen hadden hebben we nu bijna voltooid.”

Waarin maken jullie het verschil?

“Er zijn maar vier middelbare scholen in de hele regio. Onze school staat als beste bekend en krijgt teveel aanmeldingen. In eerste instantie werden al die leerlingen toegelaten en was de school overvol. Dat stond goed onderwijs in de weg. De Trust in Kenia en wij zijn met het schoolmanagement om de tafel gaan zitten en hebben samen nagedacht wat er moest veranderen om goed onderwijs te kunnen blijven bieden. Daardoor heeft het management nu een strategisch plan in handen wat hen helpt bij het aannamebeleid en de uitbouw van de school.”

Andersen Highschool
Andersen Highschool

Hoe zorg je ervoor dat de lokale bevolking de hulp niet als vanzelfsprekend ziet?

“In het begin werden we als ‘Mzungu-school’ –school van de blanken – gezien. Kinderen konden gratis naar school en er werd steeds om meer geld en hulp gevraagd. Dat ging te ver. Er is nu nieuw management en in overleg is afgesproken dat de leerlingen schoolgeld moeten betalen. Daardoor groeit het besef dat het hun school is en dat je wat over moet hebben voor goed onderwijs; het is niet vanzelfsprekend. Als door het schoolcomité wordt vastgesteld dat leerlingen het schoolgeld niet kunnen opbrengen springen we bij met de stichting. De school is nu een echte Keniaanse school, met een Keniaans bestuur. We geven geen volledige financiering meer. De Kenianen krijgen een steeds grotere inbreng in de diverse projecten: zij moeten het doen.”

Wat doet het werk voor de Stichting met je?

“Het is volstrekt uit de hand gelopen! Ik ben er wel 20 uur per week mee bezig maar dat doe ik met veel voldoening, want ik zie dat we keihard vooruit gaan. Ondanks dat we bijvoorbeeld soms met wat corruptie te maken hebben zetten we enorme stappen vooruit. De resultaten liegen er niet om: we hebben 414 middelbare school studenten afgeleverd in acht jaar tijd. Daarvan zijn er 163 naar de universiteit gegaan en sommigen zijn al afgestudeerd. Het vervult me met trots als ik oud-leerlingen nu als leerkracht voor de klas zie staan.”

Hoe werven jullie fondsen?

“Het beste voorbeeld is dat van mijn dochter en een vriendin, samen zijn zij Tante Pollewop gestart in Tilburg. Een winkel in tweedehandskleding –geleid door vrijwilligers – waarvan de opbrengst volledig naar Kenia gaat. Het mooie is dat Tante Pollewop ook nog steun geeft aan mensen in Tilburg die onder de armoedegrens leven. Dit doen ze in de vorm van gesponsorde kledingbonnen waarmee indirect onze projecten gesteund worden.”

Stichting Elimu Mount Elgon

Wat zijn de toekomstdromen van Elimu?

“De beste hardlopers uit Kenia komen uit de regio Mount Elgon. Er is veel aandacht voor sport in het onderwijs en daarom willen we een sportcentrum bouwen bij de scholen. Dat wordt echt het pièce de résistance. We werken daaraan samen met bedrijven en organisaties die weten hoe we een goede 400 meter atletiekbaan moeten aanleggen. Dit is de kers op de taart, want in 2020 moet het klaar zijn. Dat is het jaar waarin we ons als stichting volledig zullen terugtrekken uit Mount Elgon.”

Welk Way to Go wil je anderen meegeven?

“Train jezelf in wachten en houd afstand. Ons tempo ligt veel hoger en we komen te snel met goede raad. Maar de mensen moeten juist zelf met ideeën en oplossingen komen. Ook al zijn die in onze ogen soms té inventief, vaak werkt het wel voor hen!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons