Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Goede bedoelingen hebben niet altijd goede effecten”, stelt filmmaakster Niki Frencken. In haar documentaire Bijsluiter van Goed Doen volgt zij twee Nederlandse particuliere initiatieven in Uganda. De kijker ziet volgt Theo, die een landbouwproject voor drie groepen ex-kindsoldaten heeft opgezet. Elke groep heeft ossen en het benodigde gereedschap tot zijn beschikking. Maar één groep boekt…

“Goede bedoelingen hebben niet altijd goede effecten”, stelt filmmaakster Niki Frencken. In haar documentaire Bijsluiter van Goed Doen volgt zij twee Nederlandse particuliere initiatieven in Uganda.

De kijker ziet volgt Theo, die een landbouwproject voor drie groepen ex-kindsoldaten heeft opgezet. Elke groep heeft ossen en het benodigde gereedschap tot zijn beschikking. Maar één groep boekt geen succes. Theo moet keuzes maken en vertelt daar openhartig over. De kijker deelt niet alleen in zijn bewogenheid en motivatie, maar ook in zijn successen én struikelblokken. Ook de ontvangers van de hulp vertellen voor de camera wat zij van het project vinden. Het tweede particuliere hulpproject geeft op eenzelfde manier een eerlijke kijk in de keuken.

Frencken laat in haar documentaire zien waarom de particulieren zo gemotiveerd zijn om hulp te geven. Maar ook of ze hierin slagen. De documentaire laat zien hoe moeilijk het is voor de projecteigenaren om van een afstand te kijken naar iets waar ze zo nauw bij betrokken zijn. “Negatieve gevolgen van hulp zijn altijd onbedoeld, vaak onvoorzien, maar ontstaan helaas ook door ondoordachtheid”, aldus Frecken.

De documentaire gaat in januari in Amsterdam in première. Zie ook www.bijsluitervangoeddoen.nl.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief