Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Twee filmmakers vertrekken op 4 februari met een team vrijwilligers naar Kaapstad. Hun missie is om er de plaatselijke industrie van het ‘vrijwilligerstoerisme’ in kaart te brengen. Én om daar tegelijkertijd een documentaire over maken. Op Cinecrowd zijn ze een crowdfundingactie gestart. Mediawetenschapper Reinier Vriend en filmmaker Kuba Szutkowski zijn geboeid door de passie van…

volunteer correctTwee filmmakers vertrekken op 4 februari met een team vrijwilligers naar Kaapstad. Hun missie is om er de plaatselijke industrie van het ‘vrijwilligerstoerisme’ in kaart te brengen. Én om daar tegelijkertijd een documentaire over maken. Op Cinecrowd zijn ze een crowdfundingactie gestart.

Mediawetenschapper Reinier Vriend en filmmaker Kuba Szutkowski zijn geboeid door de passie van vrijwillig die tijdens hun vakantie de handen uit de mouwen steken in projecten in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd zijn ze naar eigen zeggen bezorgd over de kwaliteit van dit werk: de ontvangers worden er niet altijd beter van en uitzendende organisaties zijn niet altijd even transparant. Dat kan anders, vindt het tweetal. Via een documentaire willen ze het bewustzijn over vrijwilligerstoerisme vergroten, zowel bij de vrijwilligers als bij de uitzendende organisaties.

Afgelopen najaar volgden ze toekomstige vrijwilligers en spraken ze met medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Maar halverwege hun project veranderden ze van perspectief: in plaats van alleen het filmen van deelnemers en organisaties besloten ze om zélf een vrijwilligersorganisatie op te richten: Volunteer Correct. Zo veranderden de filmers van ‘buitenstaanders met een camera’ ze in de hoofdpersonen van hun eigen film. Ze maken de spanningen en dilemma’s van vrijwilligersorganisaties nu zelf mee en leggen het vast.

Hun eerste vrijwilligersproject is intussen een feit: met een groep van twaalf mensen gaan ze in februari naar Kaapstad om daar de lokale vrijwilligersindustrie in kaart brengen. Tegelijkertijd filmen ze het proces voor de documentaire, die naar verwachting in mei zal verschijnen. Met een onlangs gestarte crowdfundingactie hopen ze de film mogelijk te maken.

Meer over het initiatief, de makers en de crowdfundingactie vind je op nl.volunteercorrect.org/ en www.cinecrowd.nl/making-difference 

Reageren? Klik hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief