Vrijgevigheid van Nederlanders neemt af

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vorige week verscheen het boek ‘Geven in Nederland 2017’, waarin onderzoekers van de Vrije Universiteit het geefgedrag van Nederlanders in kaart brengen. Belangrijkste conclusie? Nederlanders geven steeds minder geld aan goede doelen.

In 1997 gaven Nederlanders ruim 2,5 miljard euro aan goede doelen. In 2015 was dat ruim 5,7 miljard. Dat lijkt een forse toename, maar de vrijgevigheid van Nederland is sterk afgenomen, meldt NRC. Die vrijgevigheid wordt gemeten aan het percentage van het inkomen dat besteed wordt aan filantropie. 

Waarom minder geld? 

Het Centrum voor Filantropische studies van de Vrije Universiteit brengt al twintig jaar het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goede-doelenloterijen in kaart. Zij geven twee verklaringen voor het afnemen van de vrijgevigheid van de Nederlanders. De ontkerkelijking is een van de verklaringen. “Kerkelijke Nederlanders, met name protestanten, zijn de afgelopen twintig jaar hogere bedragen aan goede doelen gaan geven. Maar die groep wordt steeds kleiner”, zegt onderzoeker René Bekkers tegen NRC.

Een andere verklaring is dat Nederlanders ‘minder prosociaal’ zijn geworden. Dat blijkt onder andere uit het aantal Nederlanders dat vrijwilligerswerk doet. 

Ook stijgende lijnen 

Naast verschillende dalende lijnen die het onderzoek laat zien, zijn er een aantal positieve veranderingen. Zo zijn er meer bedrijven gestart met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), en is het opleidingsniveau in Nederland toegenomen. Hogeropgeleiden geven volgens de onderzoekers meer geld aan filantropie dan lageropgeleiden. Ondanks dat is het verlies van de ontkerkelijking daar niet mee gecompenseerd, meldt NRC.

Nederlanders denken dat ze vrijgevig zijn

Volgens onderzoeker René Bekkers is het onderzoek een 'wake-up call'. Zo vertelt hij: "Nederlanders denken dat ze vrijgevig zijn. Er is veel draagvlak voor en in internationale lijstjes doen we het goed. Maar we geven weinig, het zijn verhoudingsgewijs steeds kleinere bedragen. Op de langere termijn is dat verontrustend." Volgens de onderzoeker laat de goede-doelensector weinig vernieuwing zien. Hij pleit voor verandering. 

Meer weten? Lees het volledige NRC artikel waarin René Bekkers aan het woord komt. De Dikke Blauwe zet de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rij. Interesse in het boek? De jubileum-editie Geven in Nederland 2017 koop je hier

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons