Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het afgestane deel van zijn jaarsalaris, omgerekend zo’n 80.000 euro, gaat naar Streetfootballworld, een koepelorganisatie die meer dan 120 verschillende voetbalorganisaties wereldwijd ondersteunt. Door voetbal te gebruiken als verbindende sport, werkt de organisatie wereldwijd aan verschillende onderwerpen van HIV-Aids tot gendergelijkheid. Er zijn ook drie Nederlandse stichtingen aangesloten bij het netwerk: Johan Cruyff Foundation, Playable en Women Win.

De Spaanse middenvelder wil meer dan alleen een deel van zijn eigen salaris afstaan aan de wereldwijde organisatie. Hij is het gezicht van de campagne ‘Common Goal‘, waarmee hij en Streetfoodballworld andere voetballers oproepen om ook één procent van hun salaris af te staan.

Er gaat veel geld om in voetbal, maar er hoort ook een sociale verantwoordelijkheid bij

Volgens Mata begint het met een team, een elftal. “Ik ben op zoek naar tien anderen, coaches, spelers, vrouwelijke voetballers, mensen van over de hele wereld: Afrika, Azië, Australië”, vertelt hij aan de Guardian. “Er gaat veel geld in voetbal om, maar er hoort ook een sociale verantwoordelijkheid bij.”

De focus ligt in eerste instantie vooral op de voetballers zelf, maar op lange termijn hoopt Mata dat uiteindelijk één procent van salarisuitgave van de gehele voetbalindustrie automatisch naar goede doelen gaat. Deloitte schat dat 1 procent van de inkomsten van alleen al de Europese voetbalindustrie al op 300 miljoen dollar (ongeveer 250 miljoen euro) ligt. Als Common Goal dit doel waar kan maken, betekent dat het volgende voor ontwikkelingsbudgetten:

Als de Europese voetbalindustrie jaarlijks 1% uitgeeft aan goede doelen dan …

data-voetbal

Source: OECD | Deloitte Created with Datawrapper

Juan Mata: “Als het lukt om dit systematisch en gestructureerd waar te maken, kan voetbal veranderen in iets dat veel meer is dan ‘gewoon maar een sport’.”

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-17.04.38

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief