Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fietsen Scoort, een landelijke campagne voor een beter klimaat, heeft de winnaars van zijn sponsorwedstrijd bekend gemaakt. Vijf kleinschalige organisaties vielen in de prijzen met hun ‘duurzame’ project: NME Mundial, Floja Malawi, S3C oogst zon (foto hiernaast), Focus on Education en de Ghanese Vereniging in Twente. In de voorronde werden vijftien projecten via MyWorld.nl gepresenteerd, die…

S3CFietsen Scoort, een landelijke campagne voor een beter klimaat, heeft de winnaars van zijn sponsorwedstrijd bekend gemaakt. Vijf kleinschalige organisaties vielen in de prijzen met hun ‘duurzame’ project: NME Mundial, Floja Malawi, S3C oogst zon (foto hiernaast), Focus on Education en de Ghanese Vereniging in Twente.

In de voorronde werden vijftien projecten via MyWorld.nl gepresenteerd, die allemaal bijdragen aan een beter klimaat. De afgelopen zes weken konden bezoekers van MyWorld stemmen op hun favoriete project. Dat deden ze maar liefst 19.630 keer.

Energie
Bij twee van de vijf projecten staat duurzame energie centraal. Stichting S3C (foto hierboven) zet zich in voor de verspreiding van zonne-energie aan scholen, medische posten en huishoudens in rurale gebieden in Afrika. Focus on Education wil zonnepanelen realiseren voor een basisschool en medische opleidingsschool in Congo. Oprichtster Cinderella Servranckx is momenteel bezig aan een fietstocht naar Congo.

NME MundialDuurzaam voedsel
Bij twee andere projecten gaat het om de duurzame verbouw van voedsel. Zo steunt Stichting NME Mundial een schooltuinproject in Cochabamba, Bolivia (foto hiernaast). Dat biedt kinderen en hun ouders de mogelijkheid om, ondanks de hoge voedselprijzen in het land, elke dag verse groenten op tafel te zetten. Ook bij stichting Flojo Malawi draait het om de kweek van  biologische groenten, in dit geval voor een dagopvangcentrum voor kinderen. Het overschot wordt op de markt verkocht en dat maakt het project zelfvoorzienend.

De vijfde en laatste prijswinnaar is de Ghanese vereniging in Twente. Deze organisatie steunt duurzame initiatieven in het land van herkomst, via een lokale partnerorganisatie. Deze hoopt op een financiële bijdrage voor de bouw van een waterput met schoon drinkwater voor mens en dier.

Werknemers
De winnende project gaan elk met 3000 euro naar huis. Het geld is opgebracht door werkgevers die deelnemen aan Fietsen Scoort. Deze deelnemers stimuleren hun medewerkers om met de fiets naar het werk te komen, en zo bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. Ze kunnen een deel van de gefietste kilometers sponsoren, en dit bedrag wordt nu over vijf kleinschalige ontwikkelingsorganisaties verdeeld.

Meer informatie is te vinden op de website van Fietsen Scoort.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief