Verpleger zonder angst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Alphonso Kofa (32) is verpleger. Afgelopen jaar volgde hij een masteropleiding public health aan het KIT. Nu is hij in zijn thuisland Liberia aan de slag als gezondheidswerker. MyWorld-redacteur Janneke Juffermans belde hem op. Hoe was het om terug te komen in Liberia? “Gek, want toen ik wegging was er nog geen ebola in Liberia.…

MyExperience - AlphonseAlphonso Kofa (32) is verpleger. Afgelopen jaar volgde hij een masteropleiding public health aan het KIT. Nu is hij in zijn thuisland Liberia aan de slag als gezondheidswerker. MyWorld-redacteur Janneke Juffermans belde hem op.

Hoe was het om terug te komen in Liberia?
“Gek, want toen ik wegging was er nog geen ebola in Liberia. Tijdens mijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen brak die ziekte uit. Acht van mijn collega’s in Liberia stierven. Ik vond het vreemd om zo ver weg te zijn. Ik wilde graag terug om te helpen.”

Niet getwijfeld?
“Nee. Mijn medecursisten waren wel bezorgd. Die vroegen: zou je dat nou wel doen Alphonso? Je loopt zelf ook risico. Maar ik ben geen verpleger geworden om weg te blijven als het echt ernstig wordt.”

Hoe is het met jou en je vrienden en familie?
“Vanochtend hoorde ik dat mijn oom overleden is aan ebola. Hij woonde in Monrovia. Ik had hem nog niet gezien sinds ik terug ben uit Nederland.”

Wat doe je precies in Liberia?
“In Bong, een zeer dichtbevolkt gebied met 400 duizend inwoners, stuur ik de verplegers en gezondheidswerkers aan. Ik zorg ervoor dat ze de protocollen goed kennen, coördineer het werk in de gemeenschappen en zorg dat overal genoeg materiaal is. Ik loop zelf overigens geen direct gevaar, behalve als de verplegers de voorschriften niet goed in acht hebben genomen.”

Is het vechten tegen de bierkaai?
“Volgens de statistieken neemt het aantal ebola-slachtoffers in Bong nu af. Daar ben ik heel blij om. We hebben erg ingezet op voorlichting, zodat ook in de dorpen iedereen weet wat hij of zij moet doen als iemand besmet raakt.”

Dat moet voldoening geven
“Ja. Ik zou het anders ook niet goed kunnen. Je hebt resultaten nodig om het vol te blijven houden.
Weet je, ik denk dat er allerlei positieve hervormingen gaan plaatsvinden in het gezondheidszorgsysteem in Liberia, als gevolg van de ebola-crisis. Na ebola zal het land niet meer hetzelfde zijn.”

Janneke Juffermans

 Reageer op dit artikel. Nog geen lid van de MyWorld Community? Meld je hier aan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons