Twee keer prijs voor transparant jaarverslag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voor de tweede keer won Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) de Transparant Prijs. De Transparant Prijs beloont goede doelen met het meest inzichtelijke jaarverslag. Alle kleinschalige ontwikkelingsorganisaties moeten meedingen naar de prijs, vindt SPZA-voorzitter Riekje de Vries. “Je leert er ontzettend veel van.” Al acht keer deden ze mee. En twee keer sleepten ze uit 32…

Voor de tweede keer won Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) de Transparant Prijs. De Transparant Prijs beloont goede doelen met het meest inzichtelijke jaarverslag. Alle kleinschalige ontwikkelingsorganisaties moeten meedingen naar de prijs, vindt SPZA-voorzitter Riekje de Vries. “Je leert er ontzettend veel van.”

Al acht keer deden ze mee. En twee keer sleepten ze uit 32 inzendingen de hoofdprijs in de wacht in de categorie kleine organisaties. Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) won in oktober opnieuw de Transparant Prijs van PriceWaterhouseCoopers en Stichting Civil Society. In 2008 was dat ook al gelukt. “De impact van de activiteiten komt zeer goed naar voren”, prees de jury. En: “SPZA laat zien dat zij een lerende organisatie is.”

Hoe doen ze dat toch, vraag je je af. Want op het oog is SPZA een kleine charitatieve instelling zoals ons land er duizenden telt. In Nederland werkt SPZA uitsluitend met vrijwilligers. De club zet zich in voor kinderen, jongeren en vrouwen in Zuid-Afrika. Samen met Zuid-Afrikaanse partners organiseert SPZA onder meer vakantie-activiteiten en buitenschoolse opvang voor kansarme jongeren.

Positief

Wie het jaarverslag bekijkt, ziet echter meteen dat SPZA daar veel meer werk van maakt dan de doorsnee kleinschalige ontwikkelingsorganisatie. Het rapport telt zestig pagina’s en bevat uitgebreide beschrijvingen van de effecten van het werk.“Dat doen we door het jaar heen heel systematisch”, zegt voorzitter Riekje de Vries. “We beschrijven het effect op de  gemeenschap, het effect op de doelgroep, enzovoorts.” Die beschrijvingen bestaan voor een belangrijk deel uit uitspraken van de kinderen en jongeren in Zuid-Afrika. De Vries: “Veel jongeren die nu naar de zomerschool gaan, dromen ervan om daar later zelf vrijwilliger te worden. Dat laat zien hoe positief ze de zomerschool ervaren.”

Zo’n jaarverslag opstellen is veel werk, erkent De Vries. “Onze secretaris heeft er veel plezier in, maar is er ook veel tijd mee kwijt. Ik begrijp dat niet alle kleinere vrijwilligersorganisaties dat kunnen.” Toch moedigt De Vries alle organisaties aan mee te doen aan de Transparant Prijs. “Het hoeft geen 60 pagina’s te tellen, ook kleinere verslagen kunnen meedoen. Het mooie is dat je altijd een reactie krijgt van de jury. En daar leer je van, ook wanneer je niet in de prijzen valt.”


Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons