“In Turkije heb ik gezien dat chaos ook kan werken”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Jan Dirk van de Ven (51) is manager bij BOCAS, het opleidingscentrum van de brandweer in de regio Amsterdam Amstelland. Hij komt regelmatig in Turkije voor een uitwisseling met de brandweer in Kocaeli, ten oosten van Istanbul. Door Rinske Bijl. Foto: Jan Dirk van de Ven in Kocaeli. Waar bestaat de samenwerking uit? “Na de aardbeving…

Jan Dirk van de VenJan Dirk van de Ven (51) is manager bij BOCAS, het opleidingscentrum van de brandweer in de regio Amsterdam Amstelland. Hij komt regelmatig in Turkije voor een uitwisseling met de brandweer in Kocaeli, ten oosten van Istanbul.

Door Rinske Bijl. Foto: Jan Dirk van de Ven in Kocaeli.

Waar bestaat de samenwerking uit?

“Na de aardbeving in 1999 had de Turkse brandweer een groot tekort aan materieel. Amsterdam heeft toen geholpen met de aanschaf van brandweerauto’s en gereedschap. Maar spullen alleen is niet genoeg, je moet ook laten zien hoe je ze kunt gebruiken. Daarover gingen de eerste trainingen In de loop der tijd is dat steeds breder geworden. Sinds 2004 gaan instructeurs van ons elk jaar een week naar Turkije en mensen van daar komen een week hier naartoe.”

Wat levert de uitwisseling Amsterdam op?

“Voor mij is het belangrijkst dat ik zie hoe enthousiast mensen terugkomen. Ze hebben er zoveel lol in. Je bent daar samen bezig als vakbroeders onder elkaar. Overdag oefen je met brand blussen en auto’s openknippen, ‘s avonds aan het diner praat je over cultuurverschillen. De afstand verdwijnt; dit soort contacten maken de wereld kleiner.”

Ben je anders naar de Nederlandse brandweer gaan kijken?

“Ik besef nu dat ons systeem van strakke bewindvoering niet vanzelfsprekend is. In Turkije heb ik gezien dat chaos ook kan werken. Want slimme mensen doen slimme dingen. Het is niet altijd beter wanneer maar één iemand de beslissingen neemt.”

Wat kan de Nederlandse brandweer nog meer van de Turkse brandweer leren?

“Ik ben erg onder de indruk van het tempo waarin ze dingen voor elkaar krijgen. Ze zagen dat we in Nederland een oefencentrum hebben en wilden dat ook wel. Drie maanden later stond het er. In Nederland zou dat nooit zo snel kunnen, met onze bureaucratie.”

De brandweer Amsterdam Amstelland en zijn Turkse partner participeerden in een onderzoek naar kennisuitwisseling en wederzijds leren in gemeentebanden. NCDO-onderzoeker Edith van Ewijk promoveerde daar onlangs op aan de Universiteit van Amsterdam. U vindt hier een samenvatting. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons