Tien particuliere initiatieven in de Trouw Goede Doelen Top-50

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking nemen een prominente plaats in op de vandaag gepubliceerde Goede Doelen Top-50 van Trouw. Ze bezetten in totaal tien plekken op deze lijst. Het gaat om kleinschalige ontwikkelingsorganisaties die drijven op de inzet van vrijwilligers. Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) haalde met de derde plek de hoogste notering. De stichting werkt met…

Particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking nemen een prominente plaats in op de vandaag gepubliceerde Goede Doelen Top-50 van Trouw. Ze bezetten in totaal tien plekken op deze lijst. Het gaat om kleinschalige ontwikkelingsorganisaties die drijven op de inzet van vrijwilligers. Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) haalde met de derde plek de hoogste notering. De stichting werkt met 14 vrijwilligers voor kansarme jongeren in townships in Zuid-Afrika. Ook vorig jaar stond SPZA op de derde plaats. De winnaar van de top 50 was stichting Kinderpostzegels.

In de top 10 staan verder stichting Kinderhulp Bodhgaya (7) en stichting Harambee (10). Kinderhulp Bodhgaya werkt aan de bouw, inrichting en exploitatie van een kinderhuisdorp in India. En stichting Harambee bouwt en renoveert scholen in Afrika. Verderop in de lijst waren er noteringen voor de stichtingen Ondersteuning Kitale Project, Child, Sathsathai, Rising Stars, Nederland-Batam, Vrienden van Wi Oso en Hester. De meeste van deze doelen horen tot de grotere particuliere initiatieven, met een jaarbudget van 65.000 tot 170.000 euro.

Kennisbank Filantropie
De top 50 is samengesteld op basis van de databank van de Kennisbank Filantropie. Goede doelen leveren daar zelf informatie voor aan. 5500 organisaties kregen daartoe een uitnodiging, van 347 organisaties waren de gegevens compleet. Deze gegevens werden geanalyseeerd en zo nodig geverifieerd met cross-checks en steekproeven.  De methodiek voor de analyse werd ontwikkeld door de Erasmus Universiteit. Op basis van 26 criteria, die verband houden met het resultaat, voorspelt het model de kans op een positieve maatschappelijke prestatie. Een van de criteria is bijvoorbeeld het publiceren van een helder jaarverslag met evaluaties van het werk.

Samenwerken
De bijgaande special in Trouw staat in het teken van samenwerken. Goede doelen, aldus de redactie van Trouw, hebben de neiging om het ‘allemaal zelf te doen’. In een van de artikelen herkent Eric Boerrigter van Partin, brancheorganisatie voor particuliere initiatieven, deze kritiek. Samenwerking tussen kleinschalige ontwikkelingsorganisaties komt volgens hem vaak moeilijk van de grond door de manier waarop projecten ooit zijn gestart: “Mensen voelen zich enorm betrokken bij ‘hun’ dorp of stichting. Zodra de aandacht maar even van het onderwerp dreigt af te dwalen, zetten ze hun hakken in het zand.” Volgens Boerrigter erkennen veel kleine organisaties echter wel degelijk de meerwaarde van samenwerken. Momenteel is Partin betrokken bij een aantal pilots om organisaties te laten samenwerken op terreinen die wat verder af staan van hun eigen goede doel. Zo bouwden zes organisaties samen de website kleinegoededoelen.nl en organiseerden anderen een themadag over water. Niet meteen over geld praten, maar eerst vertrouwen wekken is volgens Boerrigter het devies.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons