Stichting Meet Kate stopt: wegens succes in Ghana overbodig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tien jaar na de oprichting trekt stichting Meet Kate zich terug uit Ghana. Ter afsluiting maakt het bestuur een documentaire over de hoogte- en dieptepunten van de stichting. OneWorld volgt voorzitter Myrthe Oostenbach (24) tijdens deze afscheidsreis. 

Deel 1: Maak kennis met stichting Meet Kate en voorzitter Myrthe Oostenbach.

Op de middelbare school wist Myrthe Oostenbach (24) het al: na het behalen van haar vwo-diploma wil ze naar Afrika om daar vrijwilligerswerk te doen. Zo gezegd, zo gedaan. In 2011 vertrekt ze voor vijf maanden naar Agona Swedru in Ghana, waar ze intensief betrokken raakt bij stichting Meet Kate. Na terugkomst in Nederland wil ze betrokken blijven bij de stichting, en wordt ze voorzitter van het Nederlandse bestuur. Na vijf jaar voorzitterschap is ze wél klaar om afscheid te nemen. De stichting heeft namelijk haar doelen behaald en kan de projecten overdragen aan partners in Ghana.

Kate. Foto: Meet Kate

Stichting Meet Kate

Meet Kate is een Nederlands-Ghanese stichting met onderwijs als belangrijkste focuspunt. In tien jaar bouwde de stichting onder andere een kinderhuis voor tijdelijke opvang, een kinderdagverblijf en een basisschool. Naast onderwijs richt de stichting zich op positieve beeldvorming van Ghana. Myrthe: “Vijf jaar geleden heerste in Nederland het idee dat Afrika vooral hulpbehoevend was. Wij wilden een positief ondernemend Ghana laten zien. De naam van de stichting is dan ook gebaseerd op een vrolijk positief Ghanees meisje: Kate.”

Vallen en opstaan

Het besturen van een stichting gaat met vallen en opstaan. “Hoe mooi je plannen op papier ook klinken, of hoe goed je intenties ook zijn, in de praktijk lopen dingen vaak anders dan gepland”, vertelt Myrthe. “Wij bouwden bijvoorbeeld een kippenboerderij met als doel om inkomsten te genereren waarmee we onze onderwijsprojecten konden financieren, door eieren en vlees te verkopen. Dat bleek op papier een mooier plan dan in de praktijk . De kosten waren te hoog om de opbrengsten te evenaren. Vooral de kosten van het voer liep erg op. Daarnaast zijn we door een aantal incidenten zoals diefstal kippen kwijtgeraakt. De boerderij heeft uiteindelijk net zoveel gekost als opgebracht, dus dat heeft ons niet veel verder gebracht.”

In de praktijk lopen dingen vaak anders dan gepland

Maar Myrthe herinnert zich vooral veel mooie momenten van haar tijd bij Meet Kate, zoals de steun van een trouwe achterban in Nederland en de tijd die ze in Ghana doorbracht met oprichtster Kelly de Vries in de drukte van het kinderhuis. “Sommige dingen gingen minder goed, daar kun je je zorgen over maken, maar wanneer we zagen hoe liefdevol de kinderen en begeleiders met elkaar omgaan wisten we weer: hier doen we het voor.”

Een van de kinderen met de directeur en 'oma' van alle kinderen. Foto: Meet Kate

Opheffen van de stichting

Inmiddels zijn fondsen vanuit Nederland niet meer nodig. Kosten zoals salarissen van het personeel en eten en gezondheidszorg voor de kinderen wordt in Ghana zelf bekostigd.  “Dat is gelukt omdat we in de loop van de tijd zelfredzaamheid hebben ingebouwd in onze onderwijsprojecten. We hebben een formule gevonden waardoor dat is gelukt. Meet Kate is een betaalbare school, waar ongeveer 90% van de kinderen schoolgeld betaalt. Met dat geld wordt ook de contributie van de andere kinderen gedekt. Daarnaast wordt het salaris van de leerkrachten en van het Ghanese bestuur ervan betaald”, vertelt Myrthe. Ook met Kate, het boegbeeld van de stichting, gaat het goed. Ze is inmiddels 15 jaar oud en zit in de derde klas van de middelbare school.

“Alles bij elkaar is het voor ons logisch om de stichting op te heffen. Dat besef was best even slikken, want het is een groot hoofdstuk in ons leven. Toch voelt het als een natuurlijk proces om het los te laten. Wij zijn zelf ook veranderd en ouder geworden. Kelly woont sinds 2011 in Ghana, en is daar getrouwd. Een ander bestuurslid heeft een kind gekregen en ikzelf heb een eigen organisatie opgericht: Follow your Sun. Daar zal ik al mijn tijd en energie in stoppen.” In het Ghanese bestuur verandert niet veel. Het blijft bestaan om het reilen en zeilen op de scholen te begeleiden. Wel neemt Kelly afscheid van het bestuur.

Afsluitende documentaire

In april bestaat stichting Meet Kate precies tien jaar. Om het werk op een bijzondere manier af te sluiten, maakt de stichting een documentaire. “Ik heb dat een beetje op me genomen”, vertelt Myrthe. “Ik zie het als mijn laatste plicht naar de vrijwilligerssector en naar iedereen die betrokken is geweest en ons gesteund heeft. Je zou het kunnen zien als een ‘afsluitend reflectieverslag’, waarin we laten zien wat het werk voor de kinderen, het Ghanese bestuur en voor ons heeft betekend.”

Met onze documentaire hopen we handvatten te bieden voor andere stichtingen

In de documentaire is aandacht voor de uitdagingen en successen waar de stichting mee te maken heeft gehad. “We willen eerlijk zijn. In deze sector kan de openheid best vergroot worden. Wij zien andere organisaties als partners in plaats van als concurrenten. Uiteindelijk delen we dezelfde missie, en lopen we tegen dezelfde problemen aan. Door dat in onze documentaire te laten zien, hopen we handvatten te bieden voor andere stichtingen.”

Myrthe vertrekt deze week naar Ghana voor de opnames van de documentaire. Zij zal ons de komende weken met blogs en beeldmateriaal op de hoogte houden van de ontwikkelingen daar en het afscheid van stichting Meet Kate. De blogs worden gepubliceerd op vrijdag 20 januari, vrijdag 27 januari en vrijdag 3 februari. De afsluitende documentaire zal in mei op onze website verschijnen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons