Regenwateropvang tegen opgezwollen buikjes

Deel 5: Door de aanleg van systemen die regenwater opvangen, is er straks geen tekort meer aan schoon drinkwater in de dorpjes langs de Rio Coco in Nicaragua.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Armoede, slecht onderwijs, klimaatverandering, (gender)ongelijkheid en gebrek aan schoon water; zomaar wat voorbeelden van problemen wereldwijd. Maar wist je ook dat er – soms eenvoudige – oplossingen voor zijn? In de serie ‘Onze Oplossing’ portretteren we elke maand een Werelddoener die zo’n oplossing vond en daarmee bijdraagt aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
Tijdens het interview met Kristel de Krijger, voorzitter van de stichting SamenScholen, komt het gebrek aan transport aan de oostkust van Nicaragua duidelijk naar voren. Het is zowat onmogelijk om in die afgelegen gebieden van het land te komen. Na het afronden van haar onderzoek in die regio kon zij de lokale bevolking niet loslaten en besloot om een stichting op te zetten. Het doel van de stichting SamenScholen was een duurzame verbetering op te zetten in het onderwijs aan de oostkust van Nicaragua. Veel kinderen gaan in dit armste gebied niet naar school: er zijn simpwelweg te weinig functionele schoolgebouwen. In 2010 bouwde de stichting haar eerste school, maar inmiddels zijn de projecten van SamenScholen verder uitgebreid.
Het idee ontstond om iets te doen aan de hoge kindersterfte in deze arme dorpen. Volgens Joris Wiggins, student watermanagement aan de TU Delft, was dat misschien nog wel een groter probleem dan de scholing. Vooral kinderen leiden onder het gebrek aan schoon drinkwater. Hun buikjes zwellen op, als gevolg van parasieten in het vervuilde drinkwater.

Wateropvangsystemen van lokaal materiaal

Het water in de rivieren is ontzettend vervuild en dat heeft verschillende redenen. Zo liggen bovenaan de rivier goudmijnen waar kwik wordt gebruikt om het goud uit het gesteente te halen. Da`t kwik belandt vervolgens in de rivier. Daarnaast is er ook veel veeteelt aan de oevers van de rivier, wat voor veel afval in het water zorgt. In de bebouwde gebieden wordt het rioolwater bovendien rechtstreeks op de rivier geloosd. Al deze vervuilingen bij elkaar zorgen voor water dat eigenlijk te vies is om nog te drinken.
Via Joris Wiggins
Door te zorgen dat mensen altijd toegang hebben tot schoon drinkwater, zal de kindersterfte minder worden. Wiggins was als vrijwilliger bij een van de eerste projecten meegegaan naar Nicaragua, en heeft het project van aankomende zomer in gang gezet. Samen met een aantal andere mensen zal hij twee maanden lang zoveel mogelijk regenwateropvangsystemen installeren in de dorpjes langs de Rio Coco.
Wiggins heeft onderzoek gedaan naar de tanks, en de regenwateropvangsystemen zullen volledig uit lokaal materiaal gemaakt worden. “Ik vind dat een van de belangrijkste punten, want als iets kapot gaat moet dat wel door een lokaal iemand hersteld kunnen worden”, zegt hij. “Een systeem ontwikkelen waar de mensen na drie jaar niets meer mee kunnen is zonde van het geld.” De wateropvangsystemen bestaan uit ijzerdraad, kippengaas en een cementmengsel van zand en water. Dit project zal op dezelfde manier worden aangepakt als de schoolgebouwen die al eerder zijn gerealiseerd. Het installeren en opzetten van de systemen wordt gedaan met lokale mensen. Zo krijgt de lokale bevolking ook inspraak in het project, en wordt het echt van henzelf.
In eerste instantie was het idee de wateropvangsystemen te installeren bij de schoolgebouwen, maar die plannen zijn gewijzigd. Deze zomer worden in het dorp Esperanza de wateropvangsystemen bij de huishoudens zelf geïnstalleerd. Het idee daarachter is dat mensen veel zuiniger zullen omgaan met de systemen wanneer die deels hun eigendom zijn. Zolang er maar schoon water is, maakt het minder uit waar de tanks geplaatst worden.

Kijken naar de toekomst

“Het leuke aan dit soort projecten is dat de bevolking zo enthousiast reageert”, vertelt Kristel de Krijger. “Zij zien het als een unieke kans in hun leven en pakken die met beide handen aan. Het brengt alleen wel wat met zich mee. Veel mensen willen graag helpen, maar ze moeten ook hun eigen akkers bewerken. Het is belangrijk te bedenken hoe zij dit in hun dagelijkse leven kunnen inpassen. Je moet hun namelijk wel een stem geven in je project.”

“Zij zien het als een unieke kans in hun leven en pakken die met beide handen aan”

De stichting SamenScholen bestaat inmiddels acht jaar en dit zal hoogstwaarschijnlijk een van hun laatste grote projecten zijn. Het onderhouden van een stichting kost namelijk veel tijd en die heeft Kristel op het moment niet meer. “Als je er al zolang dag in dag uit energie in stopt, gaat het op een gegeven moment niet meer. Ik moet nu ook geld verdienen om mijn eigen gezin te onderhouden en mijn loon uit het geld van de stichting halen wil ik niet.” SamenScholen staat nog steeds open voor nieuwe projecten in Nicaragua, maar dan wel initiatieven die wat meer behapbaar zijn. Dan zal SamenScholen ze graag ondersteunen met alle kennis en ervaring die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan.
Met dit project werkt SamenScholen aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
Elk afzonderlijk regenwateropvangsysteem in het waterproject vergt een flink bedrag om te bouwen. Lees hier hoe je kunt helpen: https://www.pifworld.com/nl/projects/fsK6wYCpolY/waterproject-nicaragua-rio-coco/timeline

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons